Op bezoek bij Wallander in Cineteket – Ystad

Cineteket Ystad

Bij Wallander-fans zal het stadje Ystad meteen een belletje doen rinkelen. Deze stad in Skåne vormde namelijk het decor voor de populaire detective-reeks. Net buiten het centrum liggen de filmstudio’s van Ystad, waar de meeste binnenscènes van Bron/The Bridge ingeblikt zijn. Vlakbij vind je Cineteket, het filmmuseum van Ystad.

Filmmuseum – Cineteket

Het filmmuseum geeft je achter de schermen van een filmproductie. Je ziet er hoe films gemaakt worden. Uiteraard mogen enkele attributen van films die in de filmstudio’s van Ystad gemaakt zijn niet ontbreken. Zo zie je er stukken van Wallander en The Bridge, verklappen ze er enkele filmtrucjes en kan je zelf ook het een en ander uitproberen. Er is ook een kleine museumshop waar je filmsouvenirs kan kopen.

Handtekeningen Bron

Het appartement van Wallander

Appartement Wallander

Pronkstuk van het museum, en al helemaal voor de fans van de detective, is het appartement en kantoor van Wallander. De krant steekt nog in de deur. Je kan er zelfs even in de stoel van Wallander gaan zitten. Er zijn filmattributen te zien uit zowel de Zweedse als de Engelse versie van Wallander. Verder vind je ook screen boards van de verschillende opgenomen scènes. Leuk om even rond te snuisteren.

Wallander - Cineteket Ystad
Wallander - Cineteket Ystad

Praktische info

Update 2018 – Vanaf 2018 is Cineteket te vinden in Ystad Studios, de filmstudio’s van Ystad. Van zodra ik de kans krijg om dit te bezoeken, deel ik mijn ervaringen uiteraard hier op de site.

Cineteket ligt op 10 minuten wandelen van het centrum van Ystad. In 2016 was de toegangsprijs 60 SEK. Kinderen tot 6 jaar hebben gratis toegang. Van 6 jaar t.e.m. 11 jaar betalen ze 25 SEK.
Het museum is tijdens de zomermaanden elke dag open van 10 tot 16u. Tijdens de andere maanden gesloten op zondag. Ook op bepaalde feestdagen is het museum dicht.

Cineteket Ystad

TIP: als je toch in de buurt bent… Het is mogelijk om aan te sluiten bij een gidsbeurt in de filmstudio’s van Ystad. Dit moet je op voorhand reserveren en kost 120 SEK.

Ystad Studios

Overnachten in Ystad

Booking.com

Meer in de buurt

Pin for later

Cineteket Ystad

Affiliate