Met de Öresundståg van Denemarken naar Zweden

Öresundsbron - Öresundståget

Sinds 2000 sta je in amper een halfuurtje van de luchthaven van Kopenhagen (Kastrup) in Zweden. Je hoort wel eens dat ze zeggen dat je sneller van de luchthaven van Kopenhagen in het centrum van Malmö staat dan van de luchthaven van Malmö zelf! De Öresundståg (Öresundstrein) heeft daar veel mee te maken. Het is superhandig!

Met de trein over de Öresundsbrug

Öresundsbron

In 2000 opende de Öresundsbrug (in het Nederlands spreken we soms ook wel over de Sontbrug). Deze brug verbindt Kopenhagen met Malmö. Je kan de brug oversteken met je auto maar je kan ook de trein nemen. Supergemakkelijk! De trein vertrekt vanuit de luchthaven Kastrup (je kan ook opstappen in het centrum van Kopenhagen maar moet dan in de luchthaven overstappen door de identiteitscontroles en de grenscontroles die er tijdelijk terug ingevoerd zijn) en brengt je naar Skåne, naar Malmö en Lund, maar ook verder naar bv Göteborg, Kalmar of Karlskrona.

Als je op Kastrup vliegt zal je daar wellicht de trein nemen naar Zweden. Je kan je treinticket aan de automaten in de luchthaven kopen. De taal van deze automaten kan je in het Engels zetten dus geen probleem als je geen Deens of Zweeds spreekt. Bovendien staan er ook altijd iemand klaar om je te helpen. Een enkeltje kost ongeveer 10 euro. Je kan je treinreis ook makkelijk via Omio boeken.
Hou rekening met mogelijke vertragingen door identiteitscontroles aan de grens tussen Denemarken en Zweden. Ook als je van de luchthaven naar het perron gaat, moet je je identiteitskaart klaarhouden en tonen.

De Öresundståg is een speciale belevenis, zeker als je The Bridge gezien hebt. Zorg dus dat je zeker een goede plaats uitkiest om je neer te zetten. Denk eraan, Zweden (en bij uitbreiding de meeste Scandinaviërs) staan nogal op hun persoonlijke ruimte. Is er nog plaats om ergens alleen te gaan zitten, doe dat dan! Koffers plaats je op de daarvoor voorziene plaatsen, niet op de zetels.
Ik zou voor een plekje aan het raam gaan. Wil je foto’s nemen zonder het ijzerwerk van de brug er op, kies dan een plekje aan de rechterkant (als je richting Zweden gaat), wil je zicht op Malmö en de Turning Torso, kies dan een plekje aan de linkerkant.

De Öresundståg, praktisch

Elke 20 minuten vertrekt er een trein. Je moet geen plaatsen reserveren.  Ook de gewone regiotrein rijdt over de brug. Daardoor heb je dus elke 10 minuten een verbinding tussen Zweden en Denemarken. Zelfs ’s nachts rijdt de trein maar dan maar één keer per uur. Tijdens de spits kan het vrij druk zijn op de treinstellen. Heel wat Zweden en Denen gebruiken de trein om te pendelen. Aan boord hoor je zowel Deens als Zweeds. Ook het personeel kan Deens of Zweeds zijn.

Tip! Download de app Skånetrafiken om vlot door Skåne te reizen, tickets te kopen en de dienstregeling te raadplegen!

Skånetrafiken

Reisde jij al eens met de Öresundståg? Mocht je nog vragen hebben over deze trein, laat het dan zeker in de comments weten! Ik probeer je vraag dan zo snel mogelijk op te lossen 🙂

Hotels in Malmö

Booking.com

Hotels in Kopenhagen

Booking.com

Pin for later

Öresundståg, per trein van Kopenhagen naar Malmö - Zweden

8 gedachten over “Met de Öresundståg van Denemarken naar Zweden

 1. Heb een hele rare vraag. In een boekje van Gunnel Linde, A Pony in the Luggage, over twee kinderen die een pony meesmokkelen, reizen zij van Kopenhagen naar Stockholm met een doorgaande trein (the great Stockholm Express). Maar het boekje is in 1965 geschreven.

  1. Dag Joanne, ik vrees dat die trein nu niet (meer) bestaat. Het enige wat ik kan vinden is met 2 overstappen.

 2. Wij slapen Malmõ en willen een dag naar Kopenhagen gaan, we reizen met de auto maar deze trein lijkt ook wel handig! Heb je op de rit Malmö centrum – Kopenhagen centrum ook identiteitscontrole ?

  1. Dat zou ik niet met 100% zekerheid kunnen zeggen. Ik herinner me niet meer hoe het was de laatste keer. Ik dacht van niet.

 3. Hallo, kan men in Malmö betalen met Deense Kronen of heb je voor een daguitstap dan Zweedse Kronen nodig? En klopt het dat men best voor alle zekerheid zorgt voor een internationaal paspoort ?

  1. Dag Maryke,

   Binnen de EU heb je normaal gezien geen internationaal paspoort nodig maar volstaat je identiteitskaart. Ik begreep dat je in Nederland geen identiteitskaart hebt maar je je daar kan legitimeren aan de hand van je rijbewijs? In dat geval kan je voor de zekerheid inderdaad best je internationaal paspoort meenemen. Als Belg volstaat je identiteitskaart dus. Als Nederlander kan je best eens bij de lokale autoriteiten navragen.

   Je kan in Malmö overal met de kaart betalen dus ik zou geen cash meenemen. Sterker zelfs, op heel wat plekken kan je niet langer met cash betalen maar enkel met de kaart.

   Veel plezier!

 4. Wij willen met de fiets de trein op in Malmö en zo naar Kopenhagen. Iemand een idee op dit kan?
  Hilde

  1. Ik zit toevallig vandaag ook met die vraag, Hilde. Maar dan van Kopenhagen een dag met de fiets naar Malmö en ’s avonds terug.
   Hoe is dit verlopen voor jullie? Heb je nog tips?

Reacties zijn gesloten.