Café Grassagården in Strängnäs

Café Grassagården

Vandaag deel ik een uniek fika-adresje in Sörmland waar ik afgelopen zomer voor het eerst was. Strängnäs ligt in aan het Mälarmeer, en is vooral gekend door de Strängnäs kathedraal. Als je in Strängnäs bent, moet je zeker ook een bezoekje brengen aan Café Grassagården in Strängnäs. Niet alleen vanwege de overheerlijke gebakjes die je er kan eten (zeker de kardemummabulle proberen!) maar ook omwille van het historische karakter van deze plek.

Café Grassagarden in Strängnäs

De geschiedenis van Grassagården

Vroeger waren kastelen meestal omringd door boerderijen die het kasteel van voedsel voorzagen. De meeste van deze kasteel-boerderijen in Zweden zijn ondertussen verdwenen maar in Strängnäs kan je nog zo’n kasteelboerderij terugvinden.

De naam Grassagården komt van de familie Grassa die in de 17e eeuw een taverne uitbaatten op deze plek. De oudste huisjes dateren uit de zestiende eeuw. Momenteel is één van de huizen ingericht als museum, een ander is een cafeetje. Het zijn echte historische schatten.

Toen in 1871 in het stadje Strängnäs een grote brand uitbrak, besloten ze bij de heropbouw een soort van promenade te maken tot aan de kerk maar Grassagården mocht blijven staan omdat er erg veel mensen woonden. Gelukkig maar want de huisjes bieden een unieke blik op hoe het was om bijna 2 eeuwen geleden in Strängnäs te leven.

Fika hotspot

Fika in Café Grassagarden

De lekkere zoetigheden bij Café Grassagården zijn ‘hembakat’ of homemade door Magdalena en haar team. Je proeft de liefde waarmee de kardemummabulle en kanelbulle gebakken zijn. Goedkoop is het niet maar ik vond het elke kroon waard. Liever iets hartigs? Magdalena serveert ook enkele lichte lunchgerechten (slaatjes en broodjes, quiche en enkele eenvoudige dagschotels). Wie een feestje wil houden, kan ook bij Café Grassagården terecht. In de wintermaanden is het gezellig warm bij de kachel, in de zomermaanden geniet je volop van de zon op het zonnige terras. In de zomer zijn er ook regelmatig optredens en theateracts.

Praktisch

Openingsuren

Café Grassagården is in principe elke dag van de week open van 10u tot 17u. Je kan de meest recente openingstijden op hun website (in het Zweeds) checken.

Hoe bereik je Café Grassagården?

Strängnäs ligt op een uurtje met de auto van Stockholm. Of neem de trein – Pendeltåget vanuit Stockholm naar Flemingsberg en van daaruit naar het station van Strängnäs. Café Grassagården ligt op een kilometer van het station.

Adres: Kvarngatan 2, Strängnäs

In de buurt

Pin for later