Västra Hamnen – Malmö

Västra Hamnen

Västra Hamnen is mijn favoriete wijk in Malmö. Ik zou hier kunnen wonen! Vroeger vond je hier haven en industrie, nu is de westelijke haven de modernste wijk van de stad. De appartementsblokken zijn rond groene parkjes en speelpleintjes gebouwd en er was veel aandacht voor duurzaamheid. Hier is het water ook nooit ver weg. Eyecatcher van Västra Hamnen is de Turning Torso.

Langs het water

Dit stuk land hebben ze over de jaren heen gewonnen om de haven uit te breiden. De grote scheepswerf Kockum was hier lange tijd gevestigd, tot de crisis van de jaren ’70. Aan het begin van dit millenium verschenen hier beetje bij beetje de nieuwe appartementsblokken. Västra Hamnen doet me wat denken aan Hammarby Sjöstad in Stockholm.

Västra Hamnen

Op zonnige dagen is de boulevard langs het water de beste plek om te wandelen, te zwemmen of te picknicken. Je kan er maar liefst 8 km wandelen. Er zijn pontons gebouwd en in de zomer is het er vaak een gezellige, drukke bedoening. Van hier heb je ook een prachtig zicht op de zonsondergang en op de Sontbrug (de brug tussen Malmö en Kopenhagen). Mijn tip: haal vlak voor zonsondergang een pizza bij Vespa en eet die aan de waterkant op.

Västra Hamnen langs het water

CO2-neutraal

Een van de redenen dat ik hier zou kunnen wonen is, naast de fantastische ligging, ook het feit dat de huizen en heel de wijk eigenlijk, CO2-neutraal gebouwd zijn. De Zweden houden van duurzaamheid en dat was bij het bouwen van dit nieuw stadsdeel de focus. Västra Hamnen was de eerste CO2-neutrale wijk van Europa. Het was een voorbeeld van hoe je een dichtbevolkte wijk kon bouwen op een duurzame wijze. Alle energie wordt milieuvriendelijk opgewekt. Koning auto moet hier aan de kant blijven staan.

Västra Hamnen CO2neutraal

Hoewel Västra Hamnen vooral een residentiële wijk is met veel kantoorgebouwen, zijn er ook heel wat parkjes. Skate-liefhebbers kunnen terecht in Stapelbäddsparken. Fans van The Bridge vinden hier ook het appartement van Saga.

Västra Hamnen met Turning Torso

In Västra Hamnen en omgeving

Västra Hamnen

Overnachten in Västra Hamnen

Booking.com

Pin for later

Bewaar dit artikel op Pinterest zodat je het later gemakkelijk terugvindt!

Västra Hamnen in Malmö