Een bezoekje aan Mariefred

Mariefred

Oh die zomers in Zweden… Zo’n perfecte Zweedse zomeravond beleefde ik in Mariefred. Misschien is het daarom dat ik droom om hier ooit een huisje te kunnen kopen. Soms kijk ik even op Hemnet (de Zweedse versie van immoweb) en de prijzen van de huizen hier zorgen ervoor dat het wellicht bij een droom zal blijven. De omgeving van Strängnäs lijkt op dat vlak net iets betaalbaarder. Maar genoeg gedroomd! Vandaag wil ik jullie graag even meenemen naar dit stadje aan het Mälarmeer.

Mariefred

Mariefred ligt op zo’n 65 km van Stockholm. De smalle straatjes met typisch Zweedse (veelal rode) huisjes en de prachtige ligging aan het water zijn heerlijk fotogeniek. Het stadje (in 1605 kregen ze stadsrechten) is compact, eerder een dorp. Perfect om even door de straten te verdwalen.

De geschiedenis van Mariefred gaat terug tot de jaren 1370 toen Bo Jonsson Grip een kasteel liet bouwen op een landtong, Gripsholm. In 1526 kwam het oude kasteel Gripsholm in het bezit van Gustav Vasa. De naam Mariefred zelf kan worden toegeschreven aan een klooster dat kartuizermonniken in 1493 begonnen te bouwen en zich bevond op de plek waar de huidige kerk staat (hoewel er bij opgravingen in Gripsholms Värdshus ook restanten van zouden gevonden zijn). Het klooster kreeg de naam Pax Mariae, wat “Vrede van Maria” betekent.

Gripsholms Slott

Gripsholm Slott

Dé hoofdreden waarom veel bezoekers naar hier komen is Gripsholm Slott. Het is één van de elf koninklijke kastelen van Zweden. Koning Gustav Vasa liet het kasteel bouwen in het begin van de 16e eeuw. Het authentieke theater van Gustav III en de portrettengalerij zijn de absolute hoogtepunten van Gripsholm Slott. Je leest er hier meer over.

Runesteen

Runesteen Mariefred

De runestenen bij Gripsholm Slott zijn een van de bekenste van Zweden. Je vindt ze aan de zijkanten van de toegangsweg naar het kasteel. Deze steen is opgericht ter nagedachtenis aan Harald, van wie wordt gezegd dat hij de broer van Ingvar is.

De museumspoorlijn

  • Mariefred treintje

Maak een ritje in een echte stoomtrein! De treinrit gaat van Mariefred naar Leggesta en/of naar Taxinge Näsby. In Taxinge kan je in het “taartkasteel” smullen van een taartenbuffet, het kasteelpark bezoeken of een frisse duik nemen in het zwemgedeelte.

Mariefred by night

Meer Mariefred

Hieronder vind je alle artikels over Mariefred die al op Take me to Sweden verschenen zijn.

Mariefred praktisch

Hoe bereik je Mariefred?

Mariefred ligt op een uurtje rijden van Stockholm. Je kan er ook met de trein naartoe. Je kan je treinreis makkelijk via Omio boeken. Mariefred heeft ook busverbindingen met de omliggende dorpen/steden.

Wil je op een unieke manier naar Mariefred? Scheep dan in Stockholm (vertrekt aan Stadshuset) in op het gelijknamige stoomschip. Dit schip, s/s Mariefred, vaart al sinds 1903 tijdens de zomermaanden tussen Stockholm en Mariefred. Je bent dan zo’n 3 uur onderweg. Aan boord is een restaurant.

Overnachten in Mariefred

Zelf sliep ik bij Gripsholms Värdshus, de oudste ‘inn’ van Zweden maar er zijn in het stadje ook nog andere overnachtingsmogelijkheden. Een overzicht vind je hier.

Booking.com Booking.com

In de buurt

Pin for later

Een bezoekje aan Mariefred, Sörmland - Zweden