Julita, een leuk dagje uit in Sörmland

Het grootste openluchtmuseum van Zweden vind je aan de rand van het Öljarenmeer, in het hartje van Sörmland, vlakbij Katrineholm en Eskilstuna. Julita gård maakt deel uit van Nordiska Museet in Stockholm. In de middeleeuwen was het een klooster, later was het een landhuis waar Zweedse adel woonde en nu is het dus een openluchtmuseum. De laatste bewoner, Artur Bäckström, woonde hier tot 1941 en schonk het landgoed na zijn dood aan Nordiska Museet. In tegenstelling tot vele andere landhuizen in de omgeving heeft Julita Manor een nog steeds werkende boerderij. Meer zelfs, het Zweedse museum voor landbouwkunde is er gevestigd.

Julita Manor

Julita Manor

Het landhuis dateert van 1760 nadat het vorige gebouw door een brand werd verwoest. Julita Manor is volledig ingericht en toont je hoe ze zo’n 100 jaar geleden leefden. Het is echt alsof Artur elk moment terug binnen kan komen wandelen. Naast het Julita landhuis staan twee kleinere gebouwen: de garage waar vroeger de koetsen hersteld werden en een kantoor. Opvallend was dat de mensen toen woonden waar ze werkten. Geen ‘out of office’ voor hen!

Julita
Julita

Naast de originele gebouwen zoals het Julita landhuis zijn er op het domein nog +350 gebouwen uit andere tijdperken en andere streken van Zweden geplaatst, verzameld door de laatste eigenaar. Je kan het vergelijken met Skansen en Kulturen.

Julita - Zweedse rode huisjes

Er zijn in Julita uitgewerkte themawandelingen om het landgoed te bezoeken. Deze wandelingen duren ongeveer 45 minuten dus je kan er meerdere op een dag combineren. Julita is een prima daguitstap, ook met kinderen. Er zijn op het domein verschillende eethuisjes en restaurants en het is ook een perfecte plek voor een picknick.

Picknicken bij Julita

Praktisch

Openingsuren

Julita is in de maanden mei en september geopend tijdens het weekend. Van juni t.e.m augustus zijn ze elke dag open. Voor de recente openingsuren neem je best een kijkje op hun website.

Hoe bereik je Julita?

Eigen vervoer is het makkelijkste maar je komt er ook met de trein en de bus: neem de trein tot Katrineholm en stap daar over op bus 405 of 714.

Tip: download de app Sörmlandstrafiken om de dienstregeling te kunnen raadplegen en tickets te kopen. Je kan in de bus ook je ticket kopen maar je kan er niet cash betalen (enkel betaalkaarten – maestro of kredietkaart).

Evenementen

Niet te missen evenementen zijn de kerstmarkt (al aan het begin van november) en midzomer. In september hebben ze jaarlijks een ‘appeldag’. In juli is er het Julita Festival, een muziekevenement met klassieke muziek.

Midzomer Julita

Het domein van Julita is erg uitgebreid. Je zou er perfect meer dan een dag kunnen doorbrengen en dat kan. Er is een jeugdherberg maar je kan ook in de 17e eeuwse kamers van het landhuis overnachten.