Uitzonderlijk logeren: Gripsholms Värdshus in Mariefred

Gripsholms Värdshus Mariefred

Op zo’n 45 minuten van Stockholm vind je het pittoreske stadje Mariefred. De voornaamste bezienswaardigheid in Mariefred is Gripsholms Slott. Aan de overkant van het kasteel van Gripsholm vind je een prachtig logeeradresje: Gripsholms Värdshus. Deze oudste ‘Inn’ van Zweden is al open sinds 1609. Vandaag zwaait de familie Åström er de plak. In de zomermaanden kan je vanop het terras genieten van het Mälarmeer en het zicht op het kasteel.

Een herberg met een geschiedenis

Karl IX, de hertog van Sörmland, zorgde voor grote renovaties aan Gripsholms Slott. Dit zorgde ervoor dat het nabijgelegen gehucht snel groeide. In 1605 ontving het gehucht stadsrechten en de stad werd vernoemd naar het kartuizerklooster Pax Mariae, Marie’s vrede, dat er ooit stond.

Gripsholms Värdshus Mariefred

Enkele jaren later kreeg de Duitser Jocim Smock de rechten om er een herberg te beginnen. Eén van de kamers draagt nog steeds de naam van deze eerste herberguitbater. In 1987 onderging de herberg grote renovaties. Het was toen dat ze ontdekten dat de herberg gebouwd is op de fundamenten van het bewuste oude kartuizerklooster uit de 14e eeuw. Voordien hadden ze altijd gedacht dat de vlakbij gelegen kerk op de fundamenten van het oude klooster gebouwd was. Een aantal voorwerpen die bij die opgravingen gevonden werden, zijn nu terug te vinden in het interieur van Gripsholms Värdshus.

Gripsholms Värdshus Mariefred

Gripsholms Värdshus

Uiteraard is Gripsholms Värdshus sinds 1609 al meermaals volledig vernieuwd. Het hoofdgebouw dateert van 1750. In 1987 werd zo’n 12 meter bijgebouwd. Toch voelt het hotel nog erg authentiek. Er zijn 46 kamers, waaronder een koninklijke suite. De ruime kamers zijn prachtig ingericht in een romantische plattelandsstijl. Hier geen hypermoderne douche maar een antiek roze bad en zelfs nog een bidet! Naast de gebruikelijke shampoo en douchegel was hier ook een assortiment ‘female products’ voor handen. Gripsholms Värdshus denkt duidelijk ook aan de details.

Gripsholms Värdshus Mariefred

Er is ook een wellnesscomplex met spa’s en sauna’s maar daar heb ik helaas geen gebruik van gemaakt. Wel uitgebreid getest: het restaurant en het ontbijt. De chef kookt met lokale producten en tracht daar een internationale twist aan te geven. Het ontbijtbuffet is erg uitgebreid. Ik onthield vooral dat je er je eigen wafels kan bakken!

  • Gripsholms Värdshus Mariefred
  • Gripsholms Värdshus Mariefred
  • Gripsholms Värdshus Mariefred
  • Gripsholms Värdshus Mariefred

Toch waren er ook minpuntjes. Zo was er geen lift naar de verdieping waar onze kamers lagen wat met zware koffers niet zo handig is en ook de wifi werkte niet naar behoren. Maar soms kan geen wifi ook een verademing zijn! Ik kon de hele dag doorbrengen met kijken naar de bootjes, het meer en het kasteel.

Tip: hier vind je de beste prijs voor Gripsholms Värdshus!

Pin for later

Gripsholms Värdshus Mariefred

Met dank aan Visit Sörmland.

Affiliate