Waarom zijn de meeste huizen in Zweden rood?

Huisjes Zweden rood

Ook al het verhaal gehoord dat de rode kleur van de huisjes in Zweden afkomstig is van walvissenbloed? Klopt niet! Net als de verhalen van de welgestelde Zweden die hun huis rood schilderden om belastingen te ontduiken. Benieuwd hoe het dan wel zit? Wel, het echte verhaal zit zo: 

Het verhaal achter de rode Zweedse huisjes

De rode kleur, ook wel Falunrood (Zweeds: faluröd) genoemd, vindt zijn oorsprong al in 1255 in de kopermijnen bij de stad Falun. De inwoners van Dalarna in Midden-Zweden wonnen dit pigment uit afvalerts (slam in het Zweeds). Later gebruikten ze deze grondstof in de verf waar ze hun huizen mee schilderden. De rode glans komt doordat ze het fijngemalen afvalerts brandden. Dit mengden ze nadien met andere verfbestanddelen. 

De geboorte van ‘faluröd’,  het Zweeds rood

Koning Johan III van Zweden introduceerde de trend van de rode huisjes bij de bourgeoisie in de zestiende eeuw. De traditie van het Zweeds rood was geboren. Niet alleen houten huizen, ook openbare gebouwen, zomerhuisjes en boothuizen in Zweden straalden in een Falunrood-jasje. 

Oorspronkelijk waren het enkel de rijken in Zweden die hun huizen in het rood schilderden, maar in de achttiende eeuw spreidde de trend zich verder uit. Dankzij de lage kosten van het materiaal konden armere mensen hun muren ook een rode kleur geven. Hierdoor kozen enkele welgestelden later voor kleuren zoals wit en beige, om zich te kunnen onderscheiden. 

Wat maakt de verf zo populair?

De rode verf bevat conserverende componenten. Het was een goedkoop alternatief om aan te brengen op het onbehandelde hout van de huizen. Zo waren de huizen beter beschermd tegen barre weersomstandigheden. 

Daarnaast heeft het faluröd een bijzondere uitstraling bij variërend licht, beter gekend als het changeant effect. De muren krijgen een soort glans, zodat het rood verschillende tinten kan uitstralen. 

De volgende keer dat je langs een rood Zweeds huisje passeert, kan je je medereizigers imponeren met dit echte verhaal 🙂

Tip: in Vitabergsparken in Stockholm vind je ook typische rode huisjes.

Pin it

Waarom zijn de meeste huizen in Zweden rood?