Sparreholms Slott, Europa’s grootste collectie jukeboxen en een paardencentrum…

Sparreholms Slott

Sparreholms Slott is één van de meest bizarre domeinen die ik in Zweden al bezocht. Naast een idyllisch kasteel, kan je er terecht voor de grootste collectie jukeboxen van Europa, een uiterst verfijnde privé collectie oldtimers, een fietsenmuseum, een nostalgisch café en een centrum voor paarden. Mocht je dit ietwat vreemde combinaties vinden, dan kan ik al verklappen dat dit ook opgaat voor de collecties. Voor elk wat wils!

Sparreholms Slott

Ik bezocht Sparreholms Slott in juli 2016, samen met enkele andere reisbloggers, als deel van een persreis in Sörmland. Sparreholms Slott is een van die pareltjes die ik anders wellicht niet had bezocht. En hoewel oldtimers en fietsen me normaal gezien niet aanspreken, denk ik altijd met de glimlach terug aan deze bizarre plek. Hoog tijd dus om jullie ook even te laten kennismaken met Sparreholms Slott.

De geschiedenis van het kasteel

Sparreholms Slott

Sörmland ligt net ten zuiden van Stockholm en staat gekend als Stockholm’s Country Side. Het is een regio met 400 kastelen en landhuizen. In de loop der tijden stonden op het domein Sparreholm verschillende landhuizen en kastelen. Sparreholm heette oorspronkelijk Hyltingenäs. Rond 1580 kwam het domein in handen van de familie Sparre. In 1643 veranderden ze de naam van het domein naar Sparreholm. In 1757 verliet de familie het domein. Het kasteel kwam in handen van de weduwe van baron Antoine De Geer. Het kasteel zou nog verschillende keren van eigenaar wisselen tot de huidige eigenares Anna Karinen het samen met haar familie kocht in 1996. Ze renoveerden het kasteel volledig en bieden nu een divers aanbod activiteiten aan op het domein.

Jukebox museum

Sparreholms Slott

Boven het zomercafé bevindt zich het jukebox museum. Ze gaan er prat op Europa’s grootste jukebox collectie te hebben. De collectie strekt van fonografen tot grammofonen tot de moderne jukeboxes. De collectie komt pas helemaal tot zijn recht als ze het licht in het museum uitdoen en de ruimte transformeert tot een discotheek.

Sparreholms Slott

Fietsenmuseum

Vlakbij het jukebox museum zit ook een uniek fietsenmuseum met tientallen oude fietsen. De eigenaars van Sparreholms Slott zijn duidelijk verzamelaars. Verzamelaars van zowat alles.

Oldtimer collectie

Sparreholms Slott

In het automuseum vind je oldtimers van 1800 tot hedendaagse auto’s. Het is een van de meest exclusieve privé-collecties in Europa. Ze hebben een 60-tal klassieke wagens, waaronder een Mercedes 540K uit 1936 die nog van prins Gustaf Adolf was, de vader van de huidige Zweedse koning. Daarnaast hebben ze ook de Cadillac V8 van koning Gustav V die de naam aan Kungens Kurva gaf (= het shopping centre vlakbij Stockholm waar je ook een van de grootste Ikea’s ter wereld vindt).

Sparreholms Slott

The Horse Center

Het paardencenter is heel het jaar door actief. Ze bieden ook weekendjes met paardrijlessen aan. Zo kan je er terecht voor klassieke dressage met hun lusitano paarden en moderne rijtechnieken.

Praktisch

Sparreholms Slott is meestal enkel op afspraak te bezoeken. Enkel tijdens de Zweedse zomervakantie (van midzomer tot half augustus) kan je het domein spontaan bezoeken.

Met dank aan Visit Sörmland.