Wandelen in Zweden: Sörmlandsleden

Sörmlandsleden

Wandelliefhebbers kunnen hun hartje ophalen in Sörmland. Sörmlandsleden of Sörmland trail telt maar liefst 1000 km wandelpaden door de Zweedse natuur en langs historische plekken. Het pad begint in Björkhagen (Stockholm) en loopt door o.a. Nynäshamn, Södertälje, Trosa, Nyköping, Katrineholm en Malmköping. Aftakkingen gaan naar o.a. Flen, Eskilstuna, Gnesta en Mariefred. Het is een van de langste trails van Zweden.

Sörmlandsleden herken je aan de oranje ringen rond bomen of bordjes met de letter “S” op een oranje achtergrond. Er is keuze uit verschillende soorten ondergrond en moeilijkheidsgraden. Echt voor elk wat wils. De verschillende routes variëren tussen 3 en 20 km.

Je passeert heel wat natuurreservaten. Er zijn voldoende rustplekken, overdekte plekjes, campings, blokhutten en andere schuilplaatsen voorzien langs de paden van Sörmlandsleden. Wildkamperen is ook vaak mogelijk. Je drinkfles kan je aan de bronnen die je onderweg tegenkomt vullen. Water uit de rivieren moet gekookt worden of gebruik een waterfilter. Levensmiddelen kan je in de winkeltjes langs het traject aankopen. Check best voor vertrek welke faciliteiten je op jouw pad tegen kan komen.

Zelf wandelde ik een stukje van Sörmlandsleden in Stendörren.

Meer info vind je op deze website.

Pin for later

Wandelen in Zweden: Sörmlandsleden