Gripsholm Slott in Mariefred

Posted in Sörmland by

Gripsholm Slott, in Mariefred (Sörmland, net ten zuiden van Stockholm), is één van de elf koninklijke kastelen van Zweden. Koning Gustav Vasa liet het kasteel bouwen in het begin van de 16e eeuw. Het kasteel is gedecoreerd met meubilair en kunstwerken uit vier verschillende eeuwen. De hoogtepunten van het kasteel zijn onder andere een authenthieke 16e eeuwse kamer, een theater uit de 18e eeuw en de portrettengalerij. Het kasteel ligt bij het Mälarmeer. De koninklijke familie gebruikte dit kasteel lange tijd als (zomer)residentie. In de 18e eeuw deed het slot zelfs even dienst als gevangenis.

Gripsholm Slott

Kamer van Hertog Karl

Eén van de eerste ruimtes die je in het kasteel ziet, is de kamer van Hertog Karl. De fresco’s op het plafond in deze kamer dateren van 1573. Ook de rest van de kamer is intact en nog volledig zoals het in de 16e eeuw was. Doorheen de eeuwen had de kamer verschillende functies. Doordat alles er heel fragiel is, kan je deze kamer niet echt betreden. Je kan de fresco’s en de rest van de kamer bewonderen vanachter een glazen hekje.

Theater van Gustav III

Een ander hoogtepunt in Gripsholm Slott is één van de best bewaarde theaters van Europa uit de 18e eeuw. Koning Gustav III bracht graag veel tijd door in het kasteel. Hij liet het dan ook grondig renoveren. Eén van de uitbreidingen die hij liet doen was een zeer goed uitgebouwd theater in één van de torens.

Portretttengalerij Gripsholm Slott

De selfies van nu zijn eigenlijk een moderne versie van de portretten van vroeger. In Gripsholm Slott vind je een uitgebreide collectie portretten van bekende Zweden: veel koninklijke portretten, uiteraard, maar ook Benny Andersson – één van de ABBA-leden, Astrid Lindgren, Ingvar Kamprad – de oprichter van Ikea en vele anderen kregen een plaatsje in deze unieke collectie. Er zijn bekende Zweden te zien van de tijd van Gustav Vasa tot nu.

Meer informatie op de website.

Previous Post Next Post

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like