Gripsholm Slott in Mariefred

Gripsholm Slott

Gripsholm Slott, in Mariefred (Sörmland, net ten zuiden van Stockholm), is één van de elf koninklijke kastelen van Zweden. Koning Gustav Vasa liet het kasteel bouwen in het begin van de 16e eeuw. Het kasteel is gedecoreerd met meubilair en kunstwerken uit vier verschillende eeuwen. De hoogtepunten van het kasteel zijn onder andere een authentieke 16e eeuwse kamer, een theater uit de 18e eeuw en de portrettengalerij. Het kasteel ligt bij het Mälarmeer. De koninklijke familie gebruikte dit kasteel lange tijd als (zomer)residentie. In de 18e eeuw deed het slot zelfs even dienst als gevangenis.

De naam heeft het kasteel te danken aan Bo Jonsson Grip die de bouw van het eerste kasteel dat op deze plek stond startte. Grip had meer land dan de Zweedse koning! Na zijn dood kwam het in handen van Margaretha I van Denemarken. Het kasteel zou wat later nog afbranden en heropgebouwd worden vooraleer Gustaaf I het alsnog liet afbreken en een nieuw kasteel, het huidige, liet bouwen.

Kamer van Hertog Karl

Eén van de eerste ruimtes die je in het kasteel ziet, is de kamer van Hertog Karl. De fresco’s op het plafond in deze kamer dateren van 1573. Ook de rest van de kamer is intact en nog volledig zoals het in de 16e eeuw was. Doorheen de eeuwen had de kamer verschillende functies. Doordat alles er heel fragiel is, kan je deze kamer niet echt betreden. Je kan de fresco’s en de rest van de kamer bewonderen vanachter een glazen hekje.

Theater van Gustav III

Een ander hoogtepunt in Gripsholm Slott is één van de best bewaarde theaters van Europa uit de 18e eeuw. Koning Gustav III bracht graag veel tijd door in het kasteel. Hij liet het dan ook grondig renoveren. Eén van de uitbreidingen die hij liet doen was een zeer goed uitgebouwd theater in één van de torens.

Portretttengalerij Gripsholm Slott

De selfies van nu zijn eigenlijk een moderne versie van de portretten van vroeger. In Gripsholm Slott vind je een uitgebreide collectie portretten van bekende Zweden: veel koninklijke portretten, uiteraard, maar ook Benny Andersson – één van de ABBA-leden, Astrid Lindgren, Ingvar Kamprad – de oprichter van Ikea en vele anderen kregen een plaatsje in deze unieke collectie. Er zijn bekende Zweden te zien van de tijd van Gustav Vasa tot nu.

Runesteen

Bij het kasteel vind je ook twee runestenen. Meer over die vondst vind je op Wikipedia.

Gripsholm Slott, praktisch

Hoe bereik je Gripsholm Slott?

Gripsholm Slott ligt aan de rand van het Mälarmeer in Mariefred (Sörmland). Mariefred ligt op een uurtje rijden van Stockholm. Het is ook vlot per trein bereikbaar. Je kan je treinreis makkelijk via Omio boeken. In de zomermaanden kan je er met een boottochtje naartoe (check de website van Strömma).

Meer informatie op de website.

Openingstijden

De openingstijden zijn afhankelijk van het seizoen. Check hier de meest recente openingsuren. De toegangsprijs bedraagt 130 SEK.

In de buurt

Pin for later

Gripsholm Slott - Mariefred

Affiliate