Op bezoek in Strängnäs

Strängnäs

Toen ik op persreis was in Sörmland, stond ook een dagje Strängnäs op het programma. Het stadje maakte indruk want als ik op een dromerig moment de huizensites in Zweden even check, dan zit deze regio steevast bij de plekken die ik als eerste ingeef. Je vindt Strängnäs aan de oevers van het Mälarmeer. De omgeving leent zich uitstekend om te wandelen, te fietsen of zelfs te kanovaren op Mälaren.

De stad speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van Zweden. Koning Magnus Eriksson gaf Strängnäs stadsrechten in 1336. In 1523 werd Gustav Vasa hier tot koning gekozen. Hij gaf zijn eerste speech naast de domkerk. In 1871 raakten grote delen van de stad vernield door een grote brand. En tijdens de Tweede Wereldoorlog is de stad per ongeluk gebombardeerd door de Sovjet-Unie, gelukkig zonder grote schade.

Domkyrka (kathedraal)

De domkerk of kathedraal (domkyrka in het Zweeds) van Strängnäs is gebouwd tussen 1291 en 1340. Het oorspronkelijke houten gebouw is ondertussen vervangen door een stenen, gotisch gebouw. De huidige kerktoren is zo’n 75 meter hoog. Het interieur heeft enkele bijzondere details. Er zit trouwens een ‘Belgisch’ kantje aan deze kathedraal.

Belgische kunst in de kathedraal van Strängnäs

Uit de Zweedse wikipedia: In de kathedraal vind je drie goed bewaard gebleven Vlaamse, middeleeuwse altaarkasten, die de Zweedse National Heritage Board in 1978 noemde als de “belangrijkste armaturen” en “internationaal beroemde schatten” van de kerk. De kast bij het hoofdaltaar, de Roggekast genaamd, stamt uit 1480-1490 met afbeeldingen uit het evangelie van Kerstmis en, toen de kast werd geopend, het passieverhaal. Het werd vervaardigd in Vlaanderen en voltooid in Brussel in 1490. Het kabinet werd geschonken aan bisschop Kort Rogge en is een van de grootste altaarkasten van Zweden, evenals de grootste in de kerk.

Het kleinere passiekabinet, of Lilla Roggeskåpet, is een altaarkabinet uit Brussel van rond het jaar 1500. Het heeft beelden van de doornenkroon, de kruisiging en de opstanding in het middengedeelte, en heeft schilderijen van onder meer het paasevangelie op de deuren. Het bevindt zich aan de zuidkant van het koor achter het graf van Sten Sture. De kast is op bestelling gemaakt door bisschop Rogge en is versierd met het wapen van de bisschop.

Mariaskåpet, een altaarkast uit 1507-1508 in de doopkapel, is toegeschreven aan het atelier van Jan Borman. Het kabinet heeft sculpturen in het middelpunt van de geboorte van Christus, de verloving van de Maagd Maria en de verering van koningen. Op de deuren zijn taferelen geschilderd van Maria, Joakim en Anna – de ouders van de Maagd Maria – en het leven van het kindje Jezus. De kast heeft een predella met schilderijen van Christus en de twaalf apostelen, gemaakt in Antwerpen 1515-1520.

Molen van Strängnäs

Strängnäs väderkvarn

Strängnäs Väderkvarn of de windmolen van Strängnäs ligt vlakbij de domkerk. De molen dateert van 1855 en is in het bezit van de gemeente Strängnäs. Samen met Café Grassagården is het een van de weinige houten gebouwen die de stadsbrand van 1871 overleefd hebben. De molen is 14,5 meter hoog en heeft een diameter van 10,5 meter. Tijdens bepaalde periodes kan je de molen ook bezoeken. Het is Hembygdsföreningen Strängnäs die voor de uitbating instaat.

Haven Ångbåtshamnen

Zeker niet te missen is het gezellige haventje. Het is voor veel zeilers op het Mälarmeer een stopplaats. Met de gezellige restaurantjes en alle nodige voorzieningen kan je hen geen ongelijk geven.

  • Haven Strängnäs

Arsenalen

Een andere trekpleister is het militair museum Arsenalen. Kinderen (en volwassenen) zijn onder de indruk van de tanks die je er kan zien. Er staan een 70-tal legervoertuigen opgesteld. Bijzonder is ook de collectie tinnen figuurtjes die historische settings uitbeelden waaronder de kroning van Gustav Vasa. Meer info op hun website.

Meer over Strängnäs

Hieronder vind je alle artikels over Strängnäs die al op Take me to Sweden verschenen zijn.

Strängnäs praktisch

Hoe bereik je Strängnäs?

De E 20 loopt langs Strängnäs. Ook heeft het stadje een treinstation met rechtstreekse verbindingen naar Stockholm. Op ongeveer een uurtje sta je van de Zweedse hoofdstad in Strängnäs. Je kan je treinreis makkelijk via Omio boeken.

  • Strängnäs

Overnachten in Strängnäs

Vind hier alle logies in Strängnäs.

Booking.com

In de buurt

Pin for later

Op bezoek in Strängnäs (Sörmland)