Met de fiets door Malmö op verkenning

Sydkustleden - fietsen door Malmö

In september mocht ik enkele dagen op persreis naar Skåne (Zuid-Zweden). Ik eindigde de trip met een paar dagen Malmö. Dat is altijd een fijn weerzien. Het was nu 2 jaar geleden dat ik er was en er waren best wat nieuwe adresjes bij gekomen. Voor het eerst trok ik ook op verkenning door Malmö met de fiets!

Hier vind je alles wat je moet weten voor een citytrip naar Malmö.

Fietstochtje door Malmö, van Västra Hamnen tot Folkets Park

Sydkustleden - fietsen door Malmö

Het was een bewolkte dag met amper wind. Ideaal voor een fietstochtje door Malmö. Na het ontbijt trok ik naar het station. Ik mocht een fiets lenen bij de Travelshop. Zij zitten onder het station en bieden zowel elektrische als gewone fietsen aan. De uitbater was bijzonder vriendelijk en gaf me nog enkele leuke tips mee. Zit het weer niet mee, dan kan je hier trouwens ook regenkledij en andere accessoires kopen.

De man zette mijn fiets nog op de juiste hoogte en ik kon vertrekken. Je fietst vlot de fietsgarage uit en eens buiten, zit je meteen op Sydkustleden. De wegwijzers buiten wijzen de weg naar Västra Hamnen, Gamla Staden en de andere belangrijkste wijken van Malmö. Het was nog even wennen dat je achteruit moet fietsen om te remmen. Zo’n fiets had ik nog maar 1 keer gehad (enkele dagen ervoor, toen we op het eiland Ven gingen fietsen). Eens ik het systeem beet had, vond ik het best gemakkelijk.

Met de fiets langs Sydkustleden

Sydkustleden - fietsen door Malmö

Ik wou in de voormiddag genieten van een sauna met zicht op zee en de Turning Torso (en eigenlijk vooral ook van een frisse duik in zee, na de sauna!) en fietste richting Västra Hamnen. Ik maakte een ommetje langs het water. Dit is echt zo’n mooi stuk van Malmö! Een beetje verderop fiets je met zicht op de Sontbrug. Ik genoot van de frisse lucht, het zachte herfstzonnetje en het geluid van het water dat zachtjes tegen de oever klotste.

Ik fietste verder tot Ribersborgsstrand waar ik mijn fiets met het meegeleverde fietsslot vastmaakte (tip: neem een foto van de cijfercombinatie zodat je het niet kan vergeten!) en naar de pier van Kallbadhuset wandelde. Dit is zo’n heerlijke plek! Volledig ontspannen fietste ik een paar uurtjes later weer verder.

Wist je dat Sydkustleden samen met de Sydostleden en de Kattegattleden met elkaar zijn verbonden tot één lange fietsroute door Zuid Zweden: de South Sweden Trail? Goed voor zo’n 900 km fietsplezier!

Sydkustleden - fietsen door Malmö

Met de fiets door Malmö

Na mijn bezoekje aan Ribersborgs Kallbadhus was het tijd voor de lunch. Ik fietste langs het brede fietspad van Västra Hamnen via het Koningspark, Malmöhus Castle en Fiskehoddorna door het oude centrum naar Möllevången. Ook al is dit een stukje Malmö dat ik minder goed ken, toch had ik geen GPS nodig. Langs de brede fietspaden zijn alle wijken goed aangeduid. Wat een gemak!

Malmö is een fietsvriendelijke stad. Er zijn veel fietsers. Met de fiets door Malmö is dan ook een ideale manier om de stad te verkennen. Superhandig om ook de wat verder gelegen wijken te bezoeken. Zo fietste ik nog even naar Folkets Park. Deze levendige buurt had ik eerder al eens bezocht en ik herinnerde me dat ik toen wel een flinke wandeling had gemaakt. Met de fiets is toch net wat comfortabeler en gaat het een stuk sneller. Ik passeerde toevallig ook nog enkele locaties uit de populaire tv-reeks The Bridge!

Na Folkets Park was het tijd om terug te fietsen naar het station om mijn fiets terug in te leveren en de trein te nemen naar Kopenhagen. Mijn tripje naar Zweden zat er helaas op.

Tip: boek je treinreizen via Omio, een handige app waar je gemakkelijk alle opties om van A naar B te geraken kan vergelijken en boeken. Zo heb je al je reistickets op 1 plek en bovendien krijg je ook live updates van je geplande reis.

Fietsen huren in Malmö

Voor deze persreis mocht ik een fiets lenen bij de Travelshop bij het station van Malmö. Je kan er zowel elektrische als gewone fietsen huren. Wil je de fiets langer huren dan de openingsuren, dan regelen ze met een nabijgelegen hotel dat je daar je fiets kan inleveren. Inleveren op een andere plek (one way) is ook mogelijk. Je kan je fiets reserveren via de site. Ze hebben ook fietskarren en kinderzitjes. Superhandig!

Andere plaatsen waar je fietsen kan huren zijn Baja Bikes of Malmö by bike.

In Malmö kan je ook een begeleide fietstocht boeken met Baja Bikes. Ik deed al eens een begeleide fietstocht met hen in Stockholm en vond dit echt een aanrader om de stad eens op een andere manier te zien (of als eerste kennismaking met de stad).

Tip: als je van plan bent om op vakantie een fiets te huren, neem dan een houder voor je mobiele telefoon mee! Zo kan je je telefoon als navigatiesysteem gebruiken.

Goed om weten: in Zweden is een fietshelm verplicht voor iedereen tot 15 jaar en is het voor iedereen aangeraden om een helm te dragen.

Pin for later

Bewaar dit artikel op Pinterest zodat je het later gemakkelijk terugvindt!

Sydkustleden - fietsen door Malmö

Affiliate