Workation in Zweden

Workation Downtown Camper Stockholm

Nu flexibel werken steeds meer ingeburgerd raakt, stijgt ook de populariteit van de workation. Als freelancer kon ik, ook voor corona, al werken van waar ik wou. Als ik een laptop en liefst ook een goede wifi-verbinding heb, kan ik aan de slag. Het gebeurt wel vaker dat ik werk en reizen combineer – bv. tijdens een persreis of op workation, ook in Zweden. Zo verbleef ik al een paar keer voor een drietal weken in Stockholm waarbij ik dan in de voormiddag enkele uurtjes werkte en in de namiddag op verkenning ging. Ik ging zelfs eens op een winter workation naar Åre met een groepje Zweedse bloggers.

Kunnen werken in een inspirerende omgeving en in je pauzes een nieuwe omgeving kunnen ontdekken, het zorgt voor een productiviteitsboost, dat mocht ik zelf al aan de lijve ondervinden! Een casestudie i.s.m. Karolinska Institutet toont nu ook aan dat een workation en dan vooral het inruilen van je thuiskantoor voor een plek in de natuur, je welzijn kan verhogen. De proefpersonen hadden tijdens hun workation zo’n 20% meer beweging, ze sliepen beter en ook hun mentale gezondheid ging er op vooruit.

Workation plekken in Zweden

Zweden is een ideale plek voor een workation. Je zit er midden in de natuur, de technologie is vooruitstrevend en je zo goed als altijd rekenen op een goede wifi-verbinding.

Deze workaction accommodaties liggen verspreid op kleine onbewoonde eilanden in de meren of de archipel en in de bossen, verspreid over Zweden. De locaties zijn allemaal op hun eigen manier uniek. Ze bieden allemaal de nabijheid van de Zweedse natuur maar ze zijn ook volledig uitgerust zijn voor het werken op afstand.

De voordelen van een workation

Een workation in of vlakbij de Zweedse natuur zorgt er dus voor dat je je na afloop minder depressief en meer relaxed, meer in balans en gelukkiger voelt. Na een week werken in de natuur nam de stress bij de deelnemers bijna met de helft af. Ook verbeterde de slaapkwaliteit. De deelnemers vielen sneller in slaap en de slaapkwaliteit verbeterde dankzij langere, ononderbroken slaapperiodes.

Naast de mentale en fysieke voordelen die uit de case van het Karolinksa Institut kwamen, zijn er ook nog andere voordelen aan het nieuwe Zweedse werken. Door tijdens een workaction langer op een plek verblijven, vermindert de negatieve impact op het milieu.

Wat ik zelf ook leuk vind aan een workation in Zweden, is dat je door langere tijd op dezelfde plek te blijven je ook meer een ‘local’ gevoel krijgt.

De nadelen van een workation

Het klinkt misschien als muziek in de oren, toch zijn er ook nadelen aan het leven als een ‘digital nomad’. Persoonlijk vind ik het moeilijk om dan ‘echt’ vakantie te nemen. Soms slaat de bal de andere kant uit: dan vind ik het zonde om binnen te zitten en te werken als de mooie omgeving lonkt. Een workation kan je vakantie niet vervangen.

Je moet natuurlijk ook een functie hebben die je vanop afstand kan uitvoeren en je baas moet voor een workation open staan. Een workation is nog iets anders dan thuiswerken omwille van corona.

Tips voor een workation

  • Kies je locatie zorgvuldig. Het moet een plek zijn waar je je thuis kan voelen, waar je zeker bent van een goede wifi-verbinding en waar je een bureautje hebt of toch een tafel en een comfortabele stoel zodat je ergonomisch aan de slag kan.
  • Bepaal op voorhand je doelen: wat wil je tijdens je workation bereiken.
  • Maak afspraken met jezelf (of met de anderen als je in groep op workation gaat): hoeveel wil je elke dag werken?

Ik zie zelf in elk geval vooral voordelen aan een workation! Zou jij een workation in Zweden zien zitten?

Pin for later

Bewaar dit artikel op Pinterest zodat je het later gemakkelijk terugvindt!

Workation in Zweden

Affiliate