Wildplukken en culinair genieten op het Zweedse eiland Ven

Wildplukken en culinair genieten op eiland Ven in Zweden

Nadat ik eerder mijn lunch ging plukken in de bossen bij Ormanäs (Skåne), trokken we deze keer naar het Zweedse eiland Ven. Dat eilandje ligt tussen Zweden en Denemarken. Hier zouden we op en langs het strand van Ven de ingrediënten voor ons avondmaal wildplukken. Waar we in Ormanäs zelf onze drankjes en maaltijden gefoerageerd en klaargemaakt hadden, mochten we in Ven gewoon onze benen onder tafel schuiven. Nádat we langs het strand eerst de ingrediënten verzameld hadden, uiteraard. Leuk om zo de verscheidenheid aan mogelijkheden te zien, zowel qua wildplukken als qua culinaire ervaringen.

Wildplukken op het eiland Ven (Zweden)

We kregen het gezelschap van topsommelier Rebecka Lithander. Rebecka is één van de vier experts die de receptjes voor The Drinkable Country, de grootste openluchtbar van Zweden, bedacht. Met The Drinkable Country & The Edible Country moedigt Zweden je aan om volop van de natuur te genieten. Helemaal volgens de geest van ‘allemansrätten‘. Wil je, op eigen houtje, zelf de ingrediënten voor je drankje plukken? Kies je om dit onder begeleiding van een plaatselijke gids te doen? Of ga je voluit waarbij je wel zelf je ingrediënten (onder begeleiding) gaat plukken maar het bereiden van de maaltijd aan een topchef overlaat? Het kan allemaal!

Wildplukken en culinair genieten op het Zweedse eiland Ven

Foerageren en wildplukken langs de kust van Ven

Na een drankje op het terras van Turistgården House of Ven, wandelden we richting strand. Klaar voor onze fourageertocht langs de kusten van het eiland. Ven is een droomlocatie voor wildplukken. Al voor we het eerste steegje insloegen konden we beginnen plukken. We vonden een soort tuinradijs: witte bloemetjes met boontjes die naar radijs smaken. In het steegje, dat de naam Kärlekstigen (Steeg van de liefde) kreeg omdat prille koppeltjes hier afspraken, vonden we tal van bessen. Het pad bracht ons verder naar beneden tot de kustlijn plots opdook. Mijn speurdersoog verloor even alle interesse in het eetbare om ons heen. Het uitzicht was zo adembenemend! Ik ben nu eenmaal een kind van de zee. Ik geniet altijd en overal van het staren naar de horizon boven de zee, het luisteren naar de golfjes,… Det bästa jag vet!

Mijn nieuwsgierigheid was snel weer geprikkeld toen chef-kok Kathrin ons riep om zee-mosterd te proeven. Aan de waterkant vonden we ook eetbare bessen. Alleen was het niet aan te raden om ze nu te eten. Proeven kon wel maar ze waarschuwde meteen: deze bessen smaken bijzonder bitter. Het bijzondere aan deze bessen was dat je ze pas kon plukken na de eerste vriesnacht. Pluk je ze vroeger, dan steek je ze best een nachtje in de vriezer zodat ze hun heerlijke zoete smaak krijgen.

Zeekool

Wat verder vond Rebecka een plant met groene blaadjes die qua smaak wasabi benaderen. Ook bijzonder vond ik de ‘zeekool’. En dan waren er nog de plantjes die naar komkommer smaakten. Zo’n divers smaakpalet en dat allemaal op een kleine 2 km! Voor we terugkeerden, plukte Kathrin nog wat zeewier. Op de terugweg vonden we nog wat vlierbloesem en eetbare bloemen. Die mochten niet in ons mandje voor het wildplukken in Ven ontbreken. Ik was al benieuwd naar welke gerechtjes ze zouden klaarmaken en vooral naar het smaakpalet!

Zeewier plukken in Ven (Zweden)

Culinair genieten van het beste wat de natuur in Ven te bieden heeft

De verrassing van de avond was de prachtig gedekte tafel, midden in de velden. Er was gelukkig ook een overkapping voorzien want net toen we aan tafel zouden aanschuiven, viel een korte regenbui uit de lucht. Als bij wonder klaarde het wat later toch nog weer op en genoten we van golden hour.

The Drinkable Country - Ven (Zweden)

Het meergangenmenu was vergezeld van aangepaste dranken. De drankjes waren niet alleen aangepast aan de culinaire gerechtjes, er was ook nagedacht over een balans in de drankjes zelf. De hoofdingrediënten van de drankjes waren het resultaat van ons rondje wildplukken op Ven. Rebecka kon wel toveren, zo leek het. Ongelooflijk dat je op recepties bij ons vaak sinaasappelsap als niet-alcoholisch drankje geserveerd krijgt als je ziet hoeveel indrukwekkende cocktails en drankjes ze kunnen maken.

The Drinkable Country - Zweden

In de barbecue gegratineerde oesters en gerookte room

Als aperitiefhapje stond ons een kaasplank, een plank met charcuterie en een schotel gegratineerde oesters op te wachten. Deze oesters had Kathrin op de barbecue klaargemaakt. Ik heb het geluk dat ik veel heerlijke dingen heb mogen degusteren. Af en toe zit er een gerechtje bij dat je je maanden later nog perfect voor de geest kan halen. Wel deze oesters in de barbecue gegratineerd met kaas horen daar zeker bij! Iemand uit het gezelschap had helaas een allergie aan oesters en misschien heb ik me wel vrijwillig aangeboden om haar oesters ook op te eten. Het was zo lekker! En ook gewoon zonde om te laten liggen. Met kerst plannen we een winterbarbecue en wat mij betreft staan die gegratineerde oesters dan ook op het menu!

Kabeljauw, cantharellen en gerookte roomsaus

Daarna volgden meerdere gerechten elkaar op. Eerst een bordje met rode biet overgoten met een sausje van boter met vlierbessen. Hierbij hoorde een drankje met bramen en organisch gedistilleerd gin. Vervolgens kabeljauw met cantharellen en gerookte saus. Die gerookte saus was ook zo’n speciale belevenis. De room werd gerookt door er vlak voor het serveren ‘white charcoal’ in te doen. Je zou de saus bijna zo willen binnenlepelen, oeps! En uiteraard mocht ook het dessert niet ontbreken. Alles werd vers en ter plekke in de veldkeuken klaargemaakt. Het water loopt me weer in de mond als ik aan deze avond denk.

The Edible Country - Ven (Zweden)

The Edible & Drinkable Country – geniet van de Zweedse natuur

Eerst foerageren en zelf je maaltijd plukken in de Zweedse natuur en daarna ook nog eens gastronomisch genieten, het is een heerlijk concept. Ik kan deze belevenis alleen maar aanraden als je op vakantie bent in Zweden. Op deze site kan je een van de 20 buitentafels of een van de 16  buitenbars online boeken. Je kan ofwel kiezen voor het DIY-pakket en in je eentje aan de slag gaan of je kiest om met een lokale kok of bartender samen een recept van Zweedse michelinsterrenkoks te maken.

Pin for later

Bewaar dit artikel op Pinterest zodat je het later gemakkelijk terugvindt!

Wildplukken en culinair genieten op het Zweedse eiland Ven
Wildplukken en culinair genieten op het Zweedse eiland Ven

Met dank aan Visit Sweden & Visit Skåne.