Zweeds recept: köttbullar of Zweedse gehaktballetjes

Recept Zweedse balletjes

Of ik eens een receptje voor de Zweedse gehaktballetjes kon delen? Het was een vraag die al een paar keer terugkwam. Omdat ik echter zelf geen vlees eet, zocht ik hulp bij een echte Zweedse. Bovendien heeft ze een eigen cateringbedrijf, gespecialiseerd in Scandinavische gerechten. Dé perfecte persoon dus voor een gastartikel en een recept voor ‘köttbullar‘. (Wat je trouwens als ‘sjeutbullar‘ uitspreekt.)

Ik stel je graag voor aan Ingrid van Northern Delight!

Gastartikel: recept Zweedse gehaktballetjes

“Ik ben Ingrid, Zweedse, kok en eigenaar van cateringbedrijf Northern Delight, gebaseerd in Utrecht, Nederland. Wij leveren Scandinavische catering in Nederland en België, bij privépersonen en bedrijven. Ik geef ook kookworkshops in de Scandinavische keuken voor groepen vanaf 8 personen. Meer informatie vind je op onze website. Actueel nieuws, recente opdrachten en recepten vind je ook via onze Facebookpagina.

Ingrid - Northern Delight

Het meest beroemde Zweedse gerecht zijn waarschijnlijk de Zweedse gehaktballen of ‘köttbullar’! Wat is dan zo bijzonder aan de Zweedse balletjes? Ja, dat is een goede vraag… Als je ze vergelijkt met de standaard Nederlandse zie je meteen dat de Zweedse balletjes veel kleiner zijn, vaak wat sappiger en ook qua kruiden kunnen er verschillen zijn. 

Het recept voor köttbullar dat ik deel, is van mijn moeder. Zij komt uit Småland maar werkte in Skåne, in Zuid-Zweden, vlak bij Denemarken. Daar leerde ze van een collega om de gehaktballen op smaak te brengen met gemalen piment. Dit wordt niet overal in Zweden gedaan maar in Denemarken wel. En zo ken ik dus de Zweedse gehaktballen. Piment geeft een hele fijne smaak aan de gehaktballen, maakt ze wat spannender dan als je alleen witte peper gebruikt.

Zweedse balletjes worden vaak gegeten met aardappelen, roomsaus en vossenbessenjam (lingonsylt). Maar ook met macaroni en tomatenketchup als simpel avondeten na een drukke werkdag. Verder vind je gehaktballen altijd op het “julbord” (kersttafel) en op het gewone “smörgåsbord“. Overgebleven gehaktballen zijn trouwens heerlijk met rode bietensalade op een lekkere boterham.

Ingrediënten voor Zweedse balletjes

Zweedse balletjes: recept

Onderstaande ingrediënten zijn voldoende voor ca 25 stuks.

  • 500 g rundergehakt of half-om-half gehakt
  • 1 kleine (of een halve) ui
  • 1 groot ei
  • 35 g paneermeel
  • 100 ml water
  • iets meer dan 0,5 tl gemalen piment
  • 1 tl zout
  • 0,5 tl gemalen witte peper

Bereiding ‘köttbullar’

1. Schil de ui en rasp deze zeer fijn.

2. Voeg het ei, paneermeel en water toe. Laat even wellen.

3. Voeg de specerijen toe en meng goed.

4. Voeg als laatste het gehakt toe. Meng goed. Je kunt eventueel proeven en controleren op smaak (of bak een klein balletje in een koekenpan en proef deze indien je half-om-halfgehakt gebruikt).

5. Maak je handen nat en vorm kleine ballen.

6. Bak de gehaktballen rondom bruin in boter. Leg ze op een bakplaat en laat ze daarna nog  8 minuten in de oven doorbakken op 180° C. 

Waar vind je de lekkerste ‘köttbullar‘ in Zweden?

Afgelopen zomer at ik voor het eerst in het oudste restaurant van Stockholm, en van misschien heel Zweden, Den Gyldene Freden. Het restaurant opende in 1722 en was door de jaren heen de stamkroeg van veel poëten, schrijvers en zangers. De bekendste zijn misschien Carl Michael Bellman (1740-1795) en Cornelis Vreeswijk (1937-1987). 

Hier serveren ze klassieke dagelijkse kost (husmanskost) en hun gehaktballen zijn overheerlijk. Ze worden op traditionele wijze geserveerd met rauw geroerde vossenbessen (ongekookte jam), snel ingelegde komkommer , aardappelen met dille en een roomsaus. Zo lekker!

 Bedankt, Ingrid, om dit recept voor Zweedse balletjes te delen!

Meer Zweedse receptjes?

In deze Zweedse bak- en kookboeken vind je de lekkerste Zweedse receptjes.

Pin for later

Zweedse balletjes of köttbullar recept