Een nobel menu in Stadshuskällaren – Stockholm

Stadshuskällaren Stockholm

Restaurant Stadshuskällaren bevindt zich in de kelders van Stadshuset, het stadhuis van Stockholm. Het restaurant opende voor het eerst in 1922 en heropende in 2012 na grondige renovaties. De chef van dit restaurant, Andreas Hedlund, is ook verantwoordelijk voor het banket dat elk jaar op 10 december geserveerd wordt in de Blauwe Zaal van het Stadshuis, na de uitreiking van de Nobelprijs. Hij stelt het nobelmenu ook op.

Stadshuskällaren Stockholm

Naast de gewone kaart kan je in Stadshuskällaren ook alle menu’s van het banket van de Nobelprijs sinds 1901 proeven. Dit kan enkel op reservatie en voor groepen vanaf 10 personen. Goedkoop is het niet maar het is zeker en vast een unieke ervaring. Je betaalt 1695 SEK (ongeveer 180 euro) per persoon voor het driegangenmenu met aangepaste dranken inbegrepen. Dit menu wordt geserveerd in het originele porseleinen servies. Ben je eind november of in december in Stockholm dan is het ‘julbord‘ van Stadshuskällaren ook een aanrader. Je betaalt tussen de 55 en 75 euro pp voor het kerstbuffet. Let wel: 10 december is het restaurant steeds gesloten omwille van het Nobelbanket!

Nobelmenu

Een Nobelmenu moet uiteraard aan heel wat voorwaarden voldoen. Zo houdt de chef er rekening mee dat de gebruikte ingrediënten duurzaamheid hoog in het vaandel dragen. Erg Zweeds dus. Maar duurzaamheid alleen is niet voldoende, de gerechten moeten ook op een andere manier een vleugje Scandinavië uitstralen. Daarnaast moet hij er ook rekening mee houden dat er genodigden vanuit de hele wereld op het Nobelbanket aanwezig zijn en er dus bv geen varken in de gerechten verwerkt mag worden.

Nobelmenu 2015

Ik had het absolute voorrecht en het grote geluk om mee te mogen aanschuiven in Stadshuskällaren voor het Nobelmenu van 2015. Sofia verwelkomde ons met de glimlach en wist heel wat te vertellen over het Nobelbanket.

Nobel porselein

Porselein nobel banket

Het Nobelmenu in het restaurant wordt in hetzelfde porselein geserveerd als tijdens het Nobelbanket. Het kan dus zomaar zijn dat je van een bord eet waar één van de vorige laureaten van de Nobelprijs ook van gegeten heeft! Een setje kost zo’n 5000 SEK! En dan hebben we het over een setje voor 1 persoon. Dat wil je niet graag laten vallen natuurlijk!
Het porselein is van Rörstrand en is ontworpen door de Zweedse Karin Björquist. De set glazen is van Orrefors. Het ontwerp is van Gunnar Cyrén. Deze Zweedse ontwerper ontwierp deze set naar aanleiding van de 90ste verjaardag van de Nobelprijs in 1991.

Châteauneuf-du-Pape

Stadshuskällaren Stockholm

Wij kregen het menu van 2015 voorgeschoteld maar je kan dus elk menu sinds 1901 bestellen. Benieuwd naar alle menu’s? Hier vind je een mooi overzicht. Dit zijn steeds de originele recepten. Soms is er een kleine wijziging. Zo kan ik je verklappen dat de Châteauneuf-du-Pape Rouge 2010 ondertussen vervangen is door deze van 2011. Het allerlaatste druppeltje van de allerlaatste fles van 2010 uit de wijnkelder van Stadshuskällaren verdween in mijn glas. Ik moet zeggen, dat deed wel iets met mij! (Of was het eerder het feit dat ik niet gewend ben van zoveel wijn te drinken?)

Stadshuskällaren Stockholm

Er was voor mij, als niet-vleeseter, een alternatief voorzien voor het hoofdgerecht met wild. Ik kreeg een lekker stukje zalm in de plaats. Dat de gerechten stuk voor stuk netjes gebalanceerd waren en een echte verwennerij voor het oog en je smaakpapillen moet ik je niet vertellen. Het was unieke ervaring om dit te mogen beleven!

Dessert Nobel banket 2015

Punsch

Als afsluiter kregen we nog een glaasje Punsch. Dit is normaal gezien niet in het Nobeldiner in het restaurant inbegrepen. Op het Nobelbanket wordt de Punsch wel geschonken. Tot slot kregen we ook een gehandtekend menu en een chocoladen medaille met de afbeelding van Alfred Nobel mee naar huis. A night to remember!

Stadshuskällaren praktisch

Hoe bereik je Stadshuskällaren?

Restaurang Stadshuskällaren Stockholm

Stadshuskällaren zit in de kelders van het Stadhuis op Kungsholmen. Het ligt op wandelafstand van het Centraal Station (volg de pijltjes richting Kungsholmen of Stadshuset – wandel eerst onder een brug en wat verder over een brug).

Adres: Hantverkargatan 1, Kungsholmen (Stockholm)

Openingstijden

Stadshuskällaren is gesloten op zondag. Op maandag en dinsdag kan je er enkel terecht voor de lunch. Op zaterdag is er enkel service tijdens het diner. De andere dagen serveren ze zowel lunch als diner. Reserveren is aan te raden.

In de buurt

Pin it!