Leven er beren in Zweden?

beren in zweden

Wie het artikel van the Big Four van Zweden al gelezen heeft, weet het antwoord al. Spoiler alert! Ja, de beer, meer bepaald de Europese bruine beer, is te vinden in Zweden.

Wat voor beer is de Europese bruine beer?

In Zweden kan je dus de Europese bruine beer vinden. Je moet daar wel wat geluk voor hebben want deze beer is eerder verlegen en zeer moeilijk te spotten in het wild.

De Europese bruine beren die in Zweden leven zijn omnivoren. Hun dieet bestaat uit bessen, muizen, mieren en plantenwortels. Ze houden een winterslaap en voordat ze dat doen mesten ze zich vet in de herfst. Je hebt dan de beste kans om ze, met een beetje geluk, te zien in het wild.

De Europese bruine beer is te vinden in het noorden en midden van Zweden. In Dalarna, Gävleborg en Jämtland zitten de grootste populaties beren van Zweden (en misschien zelfs van Europa)! Er zijn momenteel zo’n 3000 beren.

Wil je echt een beer in het wild spotten? Dan is je beste kans om dat te doen met professionele wild trackers. Op zeker spelen? Dan boek je best een tripje naar het natuurpark van Orsa Grönklitt.

Is het gevaarlijk om een Europese bruine beer tegen te komen?

De Europese bruine beer zal een ontmoeting eerder vermijden. Dat gezegd zijnde waren er, volgens het Scandinavian Brown Bear Research Project, tussen 1977 en 2012 zo’n 31 aanvallen door beren in Zweden.

De reden dat deze beer je zou aanvallen kan zijn omdat je het verrast hebt of omdat het dier gewond is geraakt en de noodzaak voelt om zich te verdedigen.

Je moet ook weten dat een beer die op zijn achterpoten staat niet agressief is! Hij staat gewoon rechtop om de omgeving te bekijken en om te bevestigen wat zijn goede reukzin en scherpe gehoord hem al hebben verteld.

Wat moet je doen als je oog in oog komt te staan met de Europese bruine beer?

Het belangrijkste is eigenlijk een close encouter te vermijden. Let op als je bessen gaat plukken, laat geen etensresten of afval achter (moet je sowieso niet doen!) en hou je hond aan de leiband.

Merkt de beer jou op dan doe je best het volgende:

  • Maak je zo groot mogelijk
  • Maak je aanwezigheid kenbaar door luid te spreken
  • Trek je langzaam en voorzichtig terug, van waar je kwam
  • Loop vooral niet weg!

Helpt dit allemaal niet, doe dan een laatste poging om de beer af te leiden: gooi iets tussen jou en de beer. Je rugzak,… wat je maar kan bedenken.

Heb jij al eens beren in het wild gezien in Zweden?

Ik heb zelf nog geen beren in het wild gezien. Ik heb voor dit artikel dan ook gebruik gemaakt van stockfoto’s. Biologen of kenners die meelezen en me toevallig kunnen bevestigen dat het effectief de Europese bruine beer is op deze foto’s?

Pin for later

Wil je gaan beren spotten in Zweden? Vergeet dan niet dit artikel te bewaren op Pinterest!

Infographic Beren in Zweden