Boeken die zich in Zweden afspelen

Boeken die zich in Zweden afspelen

Boeken laten ons even reizen in ons hoofd. En waar kunnen we beter naartoe reizen dan naar Zweden? Ter inspiratie vind je hieronder alvast enkele boeken die zich afspelen in Zweden. Om thuis alvast weg te dromen!

Boeken die zich in Zweden afspelen: Hundraåringen in Malmköping

Hundraåringen

Of zoals de titel voluit klinkt: “Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”. Vertaald klinkt het dan “ De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween”

Deze avonturenroman is geschreven door Jonas Jonasson. Het hoofdpersonage is een 100-jarige man, Allan Karlsson. Hij verblijft in een bejaardentehuis in Malmköping (Sörmland, net ten zuiden van Stockholm). Hij is het daar beu en ontsnapt net voor zijn honderdste verjaardagsfeest. Zonder plan maar toevalligheden brengen hem op de meest onmogelijke plekken. Allan steelt -eerder bij toeval – een koffer die tot zijn verbazing vol zit met geld. De achtervolging slaat toe, niet alleen door een motorbende en een internationale gangster, maar ook door de politie. Tijdens zijn achtervolging krijgt hij flashbacks uit zijn verleden als explosievenexpert.

Ik kocht dit boek vlak voor ik op persreis naar Sörmland zou gaan. We bezochten zelfs Flen en Malmköping waar het verhaal start. Een boek dat je gewoon moet gelezen hebben! En voor de liefhebbers: het is ook verfilmd en er is zelfs een deel 2.

Koop hier de boeken van Jonas Jonasson!

“En man som heter Ove” of “Een man genaamd Ove”

Fredrik Backman is auteur van de geprezen roman En man som heter Ove. Ove, kreeg op zijn ‘t zestigste ontslag als voorzitter van de condominium-vereniging. Hij negeert dit ontslag en blijft toezicht houden in zijn buurt. Hij is een geïsoleerde man die zijn dagen vult door het graf van zijn vrouw te bezoeken. Toch creëert hij een vriendschap met een zwangere bewoonster Parvaneh, wanneer ze zijn brievenbus omver rijdt. Een boek dat je niet loslaat. Iedereen kent wel een Ove.

En man som heter Ove. Het boek speelt zich af in Zweden maar je kan het dus ook in de Dode Zee lezen.

Koop hier de boeken van Fredrik Backman!

“Fjällbackamorden” of “ De Fjällbackamoorden”

De verschillende verhalen spelen zich af in het Zweedse plaatsje Fjällbacka, vlakbij Göteborg. De boeken van Camilla Läckberg zijn ook omgezet naar series. Het verhaal gaat over een echtpaar, Erika Falck en Patrik Hedström. Hij is inspecteur bij de politie in het kustplaatsje Fjällbacka, zij een schrijfster van misdaadverhalen. Erika helpt haar man graag met het oplossen van moordzaken. Hoe verder in het leven ze staan, hoe meer de rollen wisselen. Voor zij die graag naar series kijken, de verfilming van deze boeken staat ook op Netflix.

Koop hier de boeken van Camilla Läckberg!

“Wallander”

Wallander is een serie detectiveromans van Henning Mankell. De serie gaat over politie-inspecteur Kurt Wallander die onderzoek voert in en rond de stad Ystad. Elk verhaal bezorgt Kurt een spannend onderzoek. De detective-verhalen staan los van elkaar, maar de gebeurtenissen in zijn persoonlijke leven lopen door van boek tot boek. Dit verhaal was zo’n succes dat er verschillende series en films over gemaakt zijn. De originele Zweedse serie kreeg zelfs een remake in het Engels. In Ystad kan je in de filmstudios nader kennis maken met Wallander.

Koop hier de boeken van Henning Mankell!

“Morden i Sandhamn” of “Sandhamn murders”

Deze politieserie is ook vertaald naar een serie op Netflix. De serie is gebaseerd op de boeken van de Zweedse schrijfster Vivica Sten. De boeken spelen zich ook in Zweden af. Ze baseert al haar verhalen op het vakantie-eiland Sandhamn, voor de kust van Stockholm. Daar spendeerde Vivica sinds haar jeugd al haar zomers. Er wordt een moord gepleegd en inspecteur Thomas Andreasson moet dit oplossen. Zijn kind stierf en dit leidde tot privé-problemen en een echtscheiding. Bij zijn onderzoek staat Nora Linden hem bij, een jeugdvriendin. Zelf heeft ze ook huwelijksproblemen…

Koop hier de dvd’s van Sandhamn murders!

Millennium trilogie

De Millennium-trilogie is een reeks misdaadromans die zich afspelen in Stockholm, geschreven door de Zweedse journalist Stieg Larsson. De boekenreeks is vernoemd naar de naam van het Zweedse maandblad ‘Millennium’, waar één van de hoofdpersonages werkt, Mikael Blomkvist.

Ze hebben een kleine redactie die gespecialiseerd is in onderzoeksjournalistiek. Het andere hoofdpersonage, Lisbeth, is een vrouw en heeft een problematisch karakter. Dit als gevolg van haar traumatische jeugdervaringen. Ze is psychotisch en uiterst introvert. In de praktijk is ze uiterst scherpzinnig, gewiekst en heeft gewelddadige neigingen. Toch heeft ze talent in research. Ze komt in contact met Mikael en ze raken samen verzeild in enkele duistere zaken. In het eerste deel verdiepen ze zich in de zaak van een vermoord tienermeisje. In het tweede en derde deel is Lisbeth hoofdverdachte. Ook te zien op Netflix.

Koop hier de boeken van Stieg Larsson!

De boerderij

Deze psychologische thriller is geschreven door Tom Rob Smith. Het verhaal speelt zich af op het Zweedse platteland. Het gaat over een echtpaar dat van Engeland naar Zweden verhuist om daar van een rustig leven te genieten. Moeder Tilde is een Zweedse en keert dus terug naar haar jeugddorp. Dit brengt oude herinnering (en moordverhalen) naar boven. Tilde vertelt alsmaar meer krankzinnige verhalen waarop haar man haar naar een instelling stuurt. Zoon Daniel gaat op zoek naar de waarheid.

Koop hier de boeken van Tom Rob Smith!

Pin for later

Boeken die zich in Zweden afspelen: Hundraåringen in Malmköping

Affiliate