Leestip: En man som heter Ove

En man som heter Ove was het eerste boek in het Zweeds dat ik kocht. Ik was toen amper 5 maand Zweeds aan het leren en na enkele pagina’s gaf ik het op. Het ging te traag vooruit. Had ik tijdens een persreis 4 maand later niet Malmköping bezocht en daarvoor het boek Hundraåringen gekocht, ik was waarschijnlijk nooit opnieuw in Ove begonnen. Maar Hundraåringen wakkerde mijn liefde voor Zweedse boeken aan en met hernieuwd doorzettingsvermogen begon ik kort erna voor de tweede keer aan En man som heter Ove.

En man som heter Ove

Een man die Ove heet

Het boek van Frederik Beckman is ondertussen ook vertaald naar het Nederlands. Het verhaal is ook verfilmd. De film speelde vorig jaar zelfs even in enkele Nederlandse cinemazalen. Ik wacht geduldig tot de film misschien op Netflix komt. Had ik een dvd-speler, dan kocht ik de dvd.

En man som heter Ove gaat over Ove, een norse man die erg op zichzelf is en onverschillig tegenover de wereld staat. Het boek was de debuutroman voor de Zweedse schrijver Frederik Beckman en stond snel in alle boekentoppen. De auteur weet het leven van Ove op een ontroerende en toch ook grappige manier neer te zetten. Ze zeggen wel eens dat het boek zo populair is omdat iedereen wel wat van Ove in zichzelf of in iemand anders herkent.

Of je het boek nu in het Zweeds of in het Nederlands leest, ik vond het zeker een aanrader! Ondertussen staat een van de volgende boeken van Beckman hier ook in de boekenkast. Leestips zijn altijd welkom in de comments hieronder!

Affiliate

2 gedachten over “Leestip: En man som heter Ove

 1. We hebben vorig jaar tijdens de Zweedse les (in St. Genesius Rhode) de lätläst versie van Ove gelezen. Inderdaad, een mooi en ontroerend verhaal. Dit jaar hebben we de lätläst editie van ‘Mannen på taket’ (Sjöwall en Wahlöo) op de plank; iets eenvoudiger dan Ove. Maar ik ben dan ook een fan van het schrijversduo. Ook van het verhaal van de ‘100-åringen’ bestat zo een versie.
  Interessante site! Ik hou hem beslsit in de gaten, daar ik ‘regelmatig’ naar Stockholm ga, bij (Zweedse) vrienden, in Hammerbyhöjden.
  Pros Van Heddegem
  Brussel

  1. Dag Pros, goed om weten dat er ook eenvoudige versies zijn van deze boeken! Is zeker interessant voor vele van de lezers hier die hun eerste stappen in het Zweeds zetten. Bedankt voor de tip!

   Oh Hammerbyhöjden is een prachtige plek! Binnenkort komen er enkele artikels over die wijk. Groetjes, Heidi

Reacties zijn gesloten.