Valborg of Walpurgisnacht

Valborg Stockholm - Walpurgisnacht

Het echte einde van de winter, dat is in het kort wat de Zweden op Valborg met vreugdevuren vieren. Tot april kan het weer wisselvallig en koud zijn. Vanaf mei kijken ze uit naar zomerse dagen. Het is een eeuwenoude traditie (die weliswaar door de klimaatcrisis steeds vaker onder druk komt te staan en op sommige plaatsen niet mocht doorgaan door het risico op bosbranden).

In 2019 woonde ik voor het eerst een Valborgviering bij. Het was een bijzondere ervaring. De fakkeltocht vertrok in Gamla Stan en leidde ons naar het vreugdevuur op Riddarholmen. Rond het vuur en in de straten zongen de mensen liedjes. Wat een sfeer!

What’s in a name?

Valborg is de afkorting van Valborgsmässoafton. Het is ook een oude Scandinavische naam voor de heilige Walpurga of Valborg.

Valborg vindt plaats op 30 april, aan de vooravond van 1 mei. 30 april is toevallig ook de verjaardag van de Zweedse koning!

Sinds de Middeleeuwen was 30 april bovendien het einde van het fiscaal jaar voor de handelaars.

Wat vieren we met Valborg?

Vroeger hielden ze Valborg om het begin van het groeiseizoen in te luiden. Met dit evenement wilden ze het kwaad, zoals heksen en slechte geesten, wegjagen. Dit deden ze door het aansteken van grote vuren en het maken van veel geluid. Op deze manier dachten ze dat het land gezuiverd zou worden van de droge en dode winter.

Tegenwoordig gaat Valborg over het vieren van de lente, de maand mei betekent stabiel, warmer en zonniger weer. Iets waar iedereen naar uitkijkt!

Hoe vieren de Zweden Valborg?

Valborg is groots, zeker in de twee grote universiteitssteden, Uppsala en Lund. Hier vind je de studentenversie van Valborg. Gegarandeerd dat je dag gevuld is met muziek, jovialiteit en veel drank!

De meerderheid van de Zweden viert Valborg op een traditionele manier: met een menigte bij een vreugdevuur. Bij zo’n typisch vreugdevuur verwarmt de massa zich met het oog gericht op de vlammenzee. Met een beetje geluk beleef je een ervaring waarbij de massa odes aan de lente zingt met hun Valborg-bier in de hand. 

Voor de Zweden geven deze volksliederen een nostalgisch gevoel en worden ze eraan herinnerd dat de Zweedse zomer op komst is.

Pin for later

Bewaar dit artikel op Pinterest zodat je het later gemakkelijk terugvindt!