Nationaldag, de Zweedse nationale feestdag

Nationaldag, de Zweedse nationale feestdag

6 juni vieren de Zweden feest. Het is dan ‘Nationaldag‘ of de Zweedse nationale feestdag. Omdat iedereen die dag zijn/haar Zweedse vlag uithangt, noemen ze dit vroeger ook wel eens de dag van de Zweedse vlag of Flaggans dag.

Zweedse vlag

6 juni

6 juni is pas sinds 2005 een officiële feestdag waarop de Zweden niet moeten werken. Ze leverden hiervoor Pinkstermaandag in, wat voortaan een gewone werkdag is in Zweden.

Op 6 juni 1523 koos Gustav Vasa voor een onafhankelijk Zweden en knipte de banden met Denemarken door. Ter herdenking voerden ze op 6 juni de dag van Gustav Vasa in.

In 1916 maakten ze van 6 juni de dag van de Zweedse vlag (svenska flaggans dag). Pas in 1982 kwam er een wet dat 6 juni voortaan niet meer alleen de dag van de Zweedse vlag zou zijn, maar ook de Zweedse Nationale feestdag (Sveriges nationaldag) zou zijn. Weliswaar nog steeds geen vrije dag voor de Zweden. Dat veranderde dus pas in 2005.

Het Zweedse volkslied

Uiteraard mag op de nationale feestdag ook het nationale volkslied niet ontbreken: Du gamla, du fria. Hoewel het lied al sinds 1844 als nationale volkslied aanzien wordt, is dit nooit geofficialiseerd.

Pin for later

Nationaldag Zweden