Semla, de lekkernij voor de Zweedse Vette Dinsdag

Posted in Zweedse receptjes by

Mijn Zweedse Instagram-vriendjes pakken er al een paar weken mee uit: foto’s van semlor! Deze Zweedse gebakjes zien er echt heerlijk uit (en dat zijn ze ook)! Een semla eet je eigenlijk op Vette Dinsdag, een beetje zoals wij hier dan pannenkoeken eten, en worden ook Fettisdagsbullar genoemd.

Maar de semlor zijn zo populair (Elk jaar worden 40 miljoen semlor verkocht. Dat zijn dus ruim 4 stuks per Zweed!) dat ze elk jaar vroeger in de Zweedse bakkerijen te verkrijgen zijn. In Stockholm is er zelfs een bakkerij die enkele jaren terug een moderne wrapversie van de semla creëerde (de semmelwrap was te koop bij Tössebagariet).

In 2017 was de combinatie van de prinsessentaart en de semla de grote trend. Die wilde ik echt graag eens eten want ik ben fan van die prinsessentaartjes én van semlor dus de combinatie lijkt me helemaal de max. In 2018 was de nachosemla van Mr. Cake de must try! Hoewel de semlor steeds vroeger in de winkels liggen, vind je ze na Pasen nergens meer.

Wil je de semla op een traditionele manier eten, leg de semla dan in een kom en giet er warme melk rond. De Zweden noemen dit ‘hetvägg‘.

Wist je trouwens dat het woordje semla van het Latijnse semila komt? Semila betekent meel van heel goede kwaliteit.

Fettisdagen

Fettisdagen is de Zweedse versie van onze Vette Dinsdag. De traditie wil dat we dan een laatste keer schransen voor we 40 dagen vasten. De Zweden eten deze dag geen pannenkoeken zoals wij maar ze eten dus de Fettisdagensbullar of semlor.  Net omwille van deze gebakjes, noemen ze deze dag ook wel eens Semmeldagen.

Data voor Fettisdagen:

  • 2019: 5 maart
  • 2020: 25 februari
  • 2021: 16 februari
  • 2022: 1 maart
  • 2023: 21 februari
  • 2024: 13 februari
  • 2025: 4 maart

Omdat ik volop aan het aftellen ben voor ik weer voet op Zweedse bodem kan zetten, ging ik deze week alvast zelf aan de slag.

Klassiek recept voor semla

Ingrediënten

Voor de bullar

  • 75 gram boter
  • 300 ml melk
  • 10 gram gist
  • halve theelepel zout
  • 55 gram suiker
  • theelepel kaneel
  • 500 gram bloem
  • 1 ei

Voor de vulling

  • 200 gram amandelpasta
  • 120 ml melk
  • slagroom
  • poedersuiker

Bereiding

  1. Doe de melk en de boter in een pan en laat de boter smelten. Doe hier de gist bij.
  2. Meng alle droge ingrediënten in een grote kom.
  3. Giet de inhoud van de pan bij de mix in de kom en kneed gedurende vijf minuten tot je een mooi deeg hebt dat niet meer aan je vingers blijft plakken.
  4. Laat gedurende een half uur afgedekt rijzen.
  5. Kneed nu bolletjes. Hou er wel rekening mee dat het deeg nog verder zal rijzen en je de deegbolletjes dus niet te dicht op elkaar mag leggen. Daarna weer 30 minuten afgedekt laten rijzen.
  6. Verwarm ondertussen de oven op 200 graden. Afhankelijk van de grootte moet het er tussen de 10 en 25 minuten in. Uithalen en laten afkoelen.
  7. Terwijl de broodjes afkoelen, kan je beginnen met de vulling. Omdat ik geen amandelpasta vond, koos ik voor marsepein. Wel de pure vorm en niet de gekleurde versies die rond sinterklaas in de winkel ligt. Het wereldwijde web kon me niet echt verder helpen of dit nu hetzelfde was of niet.
  8. Rasp de marsepein fijn.
  9. Als de broodjes zijn afgekoeld snij je er de bovenkant af. Neem nu een vork en haal het binnenste eruit.
  10. Meng nu de marsepein, de broodkruimels en de melk tot een stevige massa. Zorg dat deze massa niet meer lopend is. Vul de broodjes hier terug mee op.
  11. Afwerken met een goede laag slagroom, hoedje er op en afwerken met poedersuiker.
  12. Smakelijk! Wil je de semla echt traditioneel eten? Doe de semla dan in een diep bord en giet er warme melk rond.

Dat het een echte caloriebom is, hoef ik niet meer te zeggen hé. Ik at er eentje als lunch en had ‘s avonds eigenlijk nog altijd geen honger 🙂

PS Volg Take me to Sweden op Facebook of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor nog meer Zweedse receptjes en vakantie-inspiratie!

Previous Post Next Post

1 Comment

  • Reply Wilbert

    Dank voor het recept. Ik ben het nu aan het proberen. Maar al doende vraag ik mij af wanneer het ei aan de beurt is. In andere recepten zie ik het door het beslag gaan en deels gebruikt worden om de bolletjes te bestrijken, maar volgens mij mis ik het ei in jouw beschrijving. Ik ben erg benieuwd hoe het gaat smaken… 😊

    16 februari 2019 at 12:06
  • Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    You may also like