Uitkijkpunt Stockholm: Gondolen

Gondolen

Stockholm telt heel wat leuke uitkijkpunten. Ik denk bv. aan Skinnarviksberget, het hoogste natuurlijke punt van de Zweedse hoofdstad of Monteliusvägen, waarschijnlijk het meest toeristische uitkijkpunt en deze bij Gondolen. Misschien moet ik maar eens een artikel maken met een aantal van die plekjes met een uniek zicht op Stockholm in verzameld.

Vandaag neem ik jullie alvast mee naar Södermalm, het eiland net ten zuiden van Gamla Stan. Je komt er via Slussen. Momenteel zijn hier nog gigantische bouwwerken bezig en dat zal nog wel even zo duren. Wie een beter zicht op die grote werken wil krijgen, moet zeker eens naar het uitkijkplatform van Gondolen. Van hieruit heb je trouwens ook een adembenemend zicht op zowel Kungsholmen, Gamla Stan als Djurgården.

Gondolen Stockholm

Bij het uitkijkpunt hoort ook een toprestaurant Eriks met populaire lounge bar. Reserveren is aan te raden. Tip: probeer een tafeltje te bemachtigen aan de linkerkant, rond het tijdstip van de zonsondergang! In de zomermaanden kan je, een verdieping hoger, terecht in hun zomerbar. Update 2020: Eriks is momenteel gesloten en zou in 2022 terug openen.

Katarinahissen – Gondolen

Er waren 2 manieren om tot aan het uitzichtpunt te geraken. Via de Katarinalift of via de loopbrug die vanaf Mosebacketorg vertrekt. De lift is sinds een tijdje (tijdelijk) gesloten. Je moet dus via de voetgangersbrug erop en eraf.

Gondolen Stockholm

De Katarinahissen is een publieke lift die Katarinavägen met Mosebacke Torg verbindt. De lift is er sinds 1936. Eerder stond op die plek ook al een lift. Die had toen de naam Elevatorn. Destijds moest je betalen om de lift te nemen. Die eerste lift kwam er in 1883 en werd gebouwd door de Belgische firma Lecoq & Comp. De lift had veel bekijks en al gauw hingen er reclameborden aan de lift.

Het bordje van Stomatol dat nu nog in de buurt van de Katarinahissen hangt, kwam er in 1909. Dit was destijds de eerste bewegende lichtreclame in Zweden. In 1933 werd de lift afgebroken en vervangen door het huidige exemplaar. Het Stomatol-reclamebordje kreeg een nieuwe plek op een gebouw in Klevgränd 1B.

Slussen

Gondolen Stockholm

De grote bouwwerken aan Slussen zijn al enkele jaren bezig en zouden nog tot in 2022 duren. De werken zijn al een paar keer verlengd dus het zou me niet verwonderen als het nog langer zal duren 😉 Op deze plek komen met Mälarenmeer en de Baltische Zee samen. Het is ook een druk verkeerspunt voor het verkeer dat van Gamla Stan naar Södermalm wil. Bovendien komen hier ook verschillende vormen van openbaar vervoer (bus, metro, ferry,…) samen. Het is momenteel als fietser en voetganger even goed uitkijken en de juiste bordjes volgen. De stad doet haar best zo goed mogelijk te communiceren over de werken. Er zijn infoborden in het Zweeds en in het Engels en ze hebben ook op begane grond uitkijkplatformen voorzien waar je een blik op de werken kan werpen. Vanop Gondolen zit je op de eerste rij om de vordering van de werken te volgen!

Het uitzicht aan de rechterkant

Gondolen Stockholm

De hele constructie dateert uit 1935 en bevindt zich zo’n 11 verdiepingen boven de grond. Als je naar de rechterkant kijkt, zie je een deel van de haven van Stockholm. Aan de overkant ligt Djurgården met het herkenbare attractiepark Gröna Lund. Je kan er ook de grote cruiseschepen die Stockholm binnenvaren zien aanmeren. Dit is de kant van de Baltische zee en de archipel.

Het uitzicht aan de linkerkant

Gondolen Stockholm

Aan de linkerkant kijk je bovenop de werken aan Slussen. Voor je zie je Gamla Stan, Riddarholmen en in de verte, Kungsholmen met het stadhuis van Stockholm. Je ziet ook het Mälarenmeer.

Praktisch

Hoe bereik je Gondolen?

Zeker nu met de werken aan Slussen is het niet zo makkelijk om bij het uitzichtpunt te geraken. Laat dit je niet afschrikken. Elke dag vinden nog steeds heel wat toeristen de weg dus het is zeker doenbaar!

Van Gamla Stan loop je richting Slussen. Lees de bordjes goed. De tekst staat er ook in het Engels op. Op Mosebacketorg vind je de voetgangersbrug naar Gondolen.

Met de metro stap je af aan de halte ‘Slussen’. Ga naar boven richting Södermalmstorg en ga na de uitgang naar rechts. Volg de pijltjes naar de brug.

Adres: Stadsgården 6, Stockholm

In de buurt

Pin for later

Gondolen Katarinahissen Stockholm