Daguitstap vanuit Stockholm: Blå Lagunen in Ekerö

Den blå lagunen - Ekerö

Een strandje met de naam ‘de blauwe lagune’ op een eilandje net buiten Stockholm, het spreekt tot de verbeelding. Toen ik tijdens de zomer een paar weken in Stockholm verbleef, trok ik op ontdekking. Een busrit en een korte wandeling later bereikte ik het domein. Het was nog even zoeken (tip, ga naar rechts als je naar het strandje wil gaan) maar wat later kon ik me installeren en genieten van het aquablauwe water.

Den blå lagunen

De plek heet eigenlijk Husbygropen en is een kunstmatig aangelegd meer. Het ligt op het eiland Ekerö, meer bepaald bij Munsö, vlakbij het Mälarenmeer. Als je rond de lagune wandelt, zie je het Mälarenmeer ook liggen. Husbygropen zou ook populair zijn onder de plaatselijke duikers (maximum diepte 21 meter). Er zitten zowel vissen als zoetwaterkreeften in het meer.

Steengroeve met azuurblauw water

Blå Lagunen is eigenlijk een oude steengroeve die volledig volgelopen is met water. De witte kalkbodem en het klare water zorgt voor de azuurblauwe kleur. Er is een klein strandje. Wie met de wagen is, kan vrij dichtbij parkeren. Ook rond de rest van de lagune hadden mensen een plekje gevonden om hun auto en hun strandstoel te parkeren. Daar was het over het algemeen wel moeilijker om in het water te geraken.

Druk bij Den blå lagunen

Het is aan te raden al vroeg naar Den Blå Lagunen te komen want het kan er erg druk worden. Tegen de middag was het al drummen op het kleine strandje. In de vroege namiddag, toen een groepje jongeren toekwam dat luide muziek begon te spelen, ging ik ervan door. Op rustige dagen is Blå Lagunen op Ekerö, dankzij het zicht op het blauwe water, zeker een aanrader. Op drukke dagen heb je het snel gezien. Je moet dus een beetje geluk hebben.

De lagune begint aan het strandje ondiep maar gaat al snel een stuk dieper. Oppassen dus! Ga hier zeker niet alleen zwemmen en hou er rekening mee dat het water op diepte erg koud kan zijn. Ook om rekening mee te houden: het is geen fijn zandstrand. Neem dus best een dikke handdoek of picknickdeken mee om op te zitten/liggen.

Praktisch

Er zijn geen eettentjes in de buurt dus zorg dat je voorbereid bent en je picknick + drank meeneemt. Toen ik er was waren er ook geen toiletten maar volgens info die ik online vond, zouden die (genre Dixi-kotjes) er wel zijn.

Hoe bereik je Blå Lagunen?

Vanuit het centrum neem je eerst de metro naar Brommaplan. Van hieruit kan je de bus 311 of bus 312 nemen tot de halte Vibohär. Van hier af vind je pijltjes naar Husbygropen. Het is dan nog zo’n 10-15 minuutjes wandelen.

De weg naar Den blå lagunen

Toegegeven, zonder auto is het een uitdaging om tot hier te geraken. Met de auto neem je Ekerövägen tot je bordjes ziet naar de oude steengroeve. Parkeren is betalend (ongeveer 5 euro). Je kan enkel cash of via swish betalen.

In de buurt van Ekerö

Pin for later

Den blå lagunen - daguitstap vanuit Stockholm