Leuke souvenirs uit Zweden om mee naar huis te nemen

Een mok met typisch Zweedse dingen op is een populair souvenir uit Zweden

Het is een feit: als ik terugkeer uit Zweden is mijn koffer elke keer zwaarder dan op de heenreis. Ik ben geen souvenirjager maar ik vind het wel leuk om een stukje Zweden mee naar huis te nemen. Omdat ik geen fan ben van prularia – het is hier thuis allemaal vrij minimalistisch ingericht – kies ik vaak voor praktische gebruiksvoorwerpen. Ook de inhoud van mijn kleerkast komt ondertussen voor 95% uit Zweden. Benieuwd naar enkele klassieke en minder gewone souvenirs die ik al uit Zweden meebracht?

De klassieker souvenirs uit Zweden

Breng jij ook altijd een magneet voor op de koelkast mee van je reisbestemmingen? Ja, ook in het stijlvolle Zweden vind je kitsch exemplaren voor je verzameling. Al even populair is een Dalapaardje of Dalahäst. Deze kleurrijk geschilderde houten paardjes zijn een must als je in Dalarna ben geweest maar je kan ze bv. ook in de souvenirwinkeltjes in Gamla Stan in het hart van Stockholm vinden. Andere populaire souvenirs uit Zweden zijn de mokken met ‘fika’-opdruk

Kledij en accessoires

Met stip op nummer 1 voor mij wat betreft souvenirs uit Zweden: kleding en accessoires. Ik hou enorm van de Scandinavische stijl. De kleding valt vaak ruimer wat wel fijn is voor een maatje meer als ik. Bovendien kies ik liefst voor kwaliteit en basics die langer meegaan en vermijd ik fast fashion.

Mijn laatste 2 handtassen kwamen uit Åhléns. In dezelfde keten haal ik ook mijn doordeweekse slipjes. Er loopt vaak een 2+1-actie op. Elke ochtend, als ik een exemplaar uit mijn lingerie-lade grits en er de “Å” op zie prijken, kan mijn dag niet meer stuk. Ik loop bij Åhléns ook graag even op de damesafdeling rond. Ze verkopen er vooral Scandinavische merken. Ik ben o.a. fan van Wera en Carin Wester.

Lindex is nog zo’n favoriet. Ik kocht er al mijn slaapkleedjes en koop er ook regelmatig pyjama’s voor mijn neefjes en nichtje. Ik gok dat de meeste broeken en bloesjes die ik heb van Lindex komen. Als kind van de zee, vind ik hun maritiem geïnspireerde lijn Holly & Whyte erg leuk. Verder ben ik ook fan van hun inclusieve aanpak en hun premium quality-lijn.

MQ mag niet in dit lijstje ontbreken. Vooral hun STCKHOLM-collectie trekt elke keer mijn aandacht en ik kocht hier al een paar jurkjes. Andere kledingzaken waar ik graag even langsloop zijn Arket en Uniqlo. Qua nylonkousen zweer ik tegenwoordig bij Swedish Stockings. Die koop ik meestal bij NK. Voor outdoorkledij ga ik dan weer naar Naturkompaniet of naar de outlet bij Barkarby.

Ook mijn make-up komt uit Zweden. Ik zweer de laatste tijd bij het Zweedse merk Estelle & Thild, dat natuurlijke ingrediënten gebruikt, en Isadora, wat trouwens ook in België verkrijgbaar is. Nog zo’n merk waar ik fan van ben is LA: Bruket.

Het Zweedse merk Estelle & Thild gebruikt natuurlijke ingrediënten.

Zweeds design voor dagelijks gebruik

Handige, mooie spullen voor in huis zijn ook altijd leuke souvenirs om van Zweden mee naar huis te nemen. Bij Granit en Iris Handverk kocht ik al allerlei keukenspulletjes: van duurzame vaatdoeken tot een bakborstel en ook een kaasschaaf en houten botermesjes. Volgende keer wil ik er ook een houten wasrek kopen.

Als Zwedenfan kocht ik ook een kleine houten Zweedse vlag en een mini-meipaal voor midzomer. Die krijgt dan een prominente plek op de tafel als ik thuis midzomer vier. En in aanloop naar kerst brandt hier elke dag een adventskaars die ik bij Lagerhaus kocht. En mijn nissedörr voor mijn kerstelfje kocht ik bij Rusta, de accessoires bij Pandura.

Passeer je langs een loppis, dan kan je daar wellicht ook een mooi souvenir op de kop tikken. En natuurlijk kan je zo zot gaan als je zelf wil met Zweeds design. Als ik ooit zwem in het geld wil ik me graag eens laten gaan bij Svenskt Tenn.

Souvenirs uit de Zweedse supermarkt

Een van mijn favorieten uit Zweden: mandarijnenconfituur uit Rosendals Trädgård

Eerder een lanthandel dan een supermarkt, maar als ik in Stockholm ben, koop ik mandarijnenconfituur bij Rosendals Trädgård. In de coronaperiode heb ik mijn potje jam echt gekoesterd.

Het laatste wat ik doe voor ik terug naar huis vertrek: even boodschappen gaan doen in de supermarkt en langs een konditori voor kanelbullar (of andere bullar) voor het ontbijt en/of fika de volgende dag. Eetbare souvenirs uit Zweden zijn misschien nog wel de allerleukste!

In mijn mandje in de supermarkt ligt dan meestal vegetarisch broodbeleg van Pärsons, een sausje van Max Burgare en producten om thuis Zweedse lekkernijen te bakken. Ik denk bv. aan pärlsocker en saffraan (goedkoper in Zweden). Je kan ook een tube kaviaar of Västerbottenkaas meenemen. Ook populair en typisch Zweeds zijn Kex, dillechips en schepsnoep met lakrits. Souvenirs om op te eten *knipoog*.

Meer over Zweedse supermarkten vind je hier.

En op de luchthaven sla ik nog Zweedse tijdschriften in (hier vind je een overzicht van de Zweedse kranten en magazines) en/of een paar Zweedse boeken.

Podcast The Swedest Thing

Luister zeker ook naar de podcastaflevering over wat we graag mee naar huis nemen uit Zweden!

Naast wat we mee naar huis nemen vanuit Zweden, praten we ook over onze inpaklijstjes voor Zweden.

Pin for later: souvenirs uit Zweden

Bewaar dit artikel op Pinterest zodat je het later gemakkelijk terugvindt!