Zweedse kranten en magazines

Een van de eerste zaken die ik opzocht toen ik Zweeds aan het leren was (en al een beetje Zweeds kon lezen) was welke kranten en magazines ze in Zweden hebben. Elke keer ik in Zweden ben, koop ik een stapel Zweedse kranten en magazines zodat ik wat leesvoer heb en de periode tot ik weer terug ga, kan overbruggen. In het lijstje hieronder vind je ook de links zodat je het nieuws en de artikels online kan lezen. Soms heb je hiervoor een abonnement nodig. Ik heb me voorlopig beperkt tot de populairste en nationaal verkrijgbare edities.

Zweedse kranten

Svenska Dagbladet en Dagens Nyheter vergelijk ik graag met De Standaard en De Morgen. Expressen en Aftonbladet zijn dan eerder zoals Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws. Göteborgs Posten zou je kunnen vergelijken met de Gazet van Antwerpen. De berichtgeving focust vooral op de tweede grootste stad van Zweden maar de krant heeft een nationale verdeling. Sydsvenska is dan de Zweedse versie van Het Belang van Limburg 🙂

Een buitenbeetje is The Local. Zij bieden nieuws over Zweden aan, in het Engels. Leuk om wat meer te leren over de Zweedse cultuur en gewoontes.

Zweedse magazines

Zweedse kranten en magazines

Damestijdschriften

 • Amelia
 • Damernas Värld is een van de oudste Zweedse magazines. Ze hebben veel aandacht voor mode en beauty.
 • Elle, de Zweedse versie van het wereldberoemde tijdschrift.
 • Femina
 • Svensk Damtidning is ook een echte klassieker. Het blad werd voor het eerst uitgegeven in 1889. Je vindt heel wat koninklijk nieuws in dit magazine.
 • Tara

Mannen hoeven zich niet achtergestoken te voelen. In Zweden hebben ze met Café een mannelijk equivalent van bovenstaande tijdschriften. Het moet dus niet altijd een P-magazine zijn.

Roddelbladen

 • Hänt – Hänt i veckan – Hänt Extra: deze dunne roddelblaadjes leveren niet echt hoogstaande literatuur maar door hun korte artikels vond ik ze wel handig toen ik pas Zweeds leerde. Erg luchtige content die je best met een korrel zout neemt.

Thema magazines

 • Hem Ljuva Hem – een interieurmagazine met praktische tips

Uiteraard zijn er in Zweden heel wat design- en interieurmagazines. Ook tuinmagazines en magazines over gezondheid en psychologie zijn goed vertegenwoordigd. Ik heb me in mijn opsomming vooral beperkt tot de magazines die ik wel eens koop.

Staat jouw favoriete krant of magazine er niet bij? Deel het zeker in de comments! Misschien leer ik zo nog een nieuw magazine kennen. 

3 gedachten over “Zweedse kranten en magazines

 1. Voor beginners is er 8sidor, ookvia web en app te lezen. Komt wekelijks uit, met af en toe een wedstrijd en ook extra’s voor verwerking via hun webpagina om er mee aan de slag te gaan in de les, of op je eentje natuurlijk!

 2. Hallo Heidi,
  Mijn naam is Bob Baljon.
  Ik ben opzoek naar het belangrijkste tijdschrift in Zweden als het om campers (motorhomes) gaat. Heb jij enig idee welk tijdschrift dat is? Alvast reuze bedankt
  Hartelijke groet,

  Karman Trading
  Bob Baljon

Reacties zijn gesloten.