Zweedse supermarkten

Posted in Typisch Zweeds by
Zweedse supermarkten

Een van de leukste dingen in het buitenland is op ontdekking gaan in de supermarkt. In de supermarkten in Zweden ontdek je producten en merken die je thuis niet hebt. Als ik in Zweden ben, ga ik, vlak voor ik weer naar huis moet vertrekken, altijd even langs in de supermarkt om wat van mijn favoriete producten in te slaan. Ik denk bijvoorbeeld aan vegetarisch beleg en ‘korv’ die je in België niet hebt, aan KEX en bepaalde bakproducten.

In Malmö en Stockholm heeft de ICA alvast geen geheimen meer voor mij. Ik ken er mijn weg ondertussen even goed als in de Delhaize in Oostende. ICA is niet de enige Zweedse supermarkt. Ik zet er een paar voor je op een rijtje.

ICA

ICA (voluit Inköpscentralernas aktiebolag) is de bekendste supermarktketen. Verspreid over Zweden zitten er zo’n 1350 ICA’s. ICA Nära (nära= dichtbij) is de kleinste ICA. Dan is er nog ICA Supermarkt, ICA Kvantum en de grootste MAXI ICA Stormarknad waar je echt alles vindt, tot elektro en gereedschap toe.

Coop

Coop probeert een ‘groen’ alternatief te zijn. De prijzen liggen lichtjes hoger. Ze zetten graag in op ecologische en gezonde producten. Net als bij ICA zijn er verschillende groottes van COOP-supermarkten: Coop Konsum, Coop Forum, Coop Nära, Coop Extra, Coop Online, Coop daglivs en Coop Bygg.

Hemköp

Hemköp heeft een ruim aanbod aan gemiddelde prijzen. Het is een van de populairdere supermarkten.

Lidl

Ook Lidl kan je in Zweden vinden. Het concept is hetzelfde als in België.

Willys

Willys is de prijzenbreker van de Zweedse supermarkten. Ze verkopen A-merken tegen de beste prijs. Ze zitten meestal meer buiten het centrum.

Netto

Deze van oorsprong Deense supermarktketen heeft ondertussen vestigingen in Zweden, UK, Polen en Duitsland. De keten zet ook in op lage prijzen.

7-eleven

De 7-eleven shops zijn misschien het buitenbeentje in dit lijstje. Ze zijn open van 7u ’s morgens tot 23u ’s avonds, vandaar de naam. Je vindt ze echt overal. Hun assortiment is eerder beperkt en doet wat denken aan het aanbod in de betere tankstations. Pressbyrån is de Zweedse variant van 7-eleven. Beide verkopen ondermeer hotdogs en kranten.

Tips voor wie boodschappen gaat doen in een Zweedse supermarkt

 • Zet de producten met de barcode naar de kassamedewerker toe.
 • Gezondere producten krijgen in Zweden sinds 1989 een speciaal logo, een groen sleutelgat, op de verpakking.
 • Breng zelf een herbruikbare tas mee naar de winkel.
 • Ga voor je je boodschappen gaat doen, even langs het ‘pant maskin’ om je leeggoed terug te brengen. Het statiegeld kan je ofwel doneren ofwel gebruiken om je nieuwe aankopen (deels) mee te betalen.

Zweedse producten kopen in België?

Geen tripje naar Zweden in het vooruitzicht? Geen nood, bij Ikea kan je (uiteraard) ook typisch Zweedse voeding kopen. Ook bij Albert Heijn ontdekte ik o.a. de ‘kvarg’. Delhaize lanceerde enkele jaren geleden dan weer een webshop met Zweedse producten. Een aantal producten uit die webshop liggen er ook gewoon in de rekken. Ik voel inspiratie komen voor nog een artikel… 😉

Welke supermarkten ontbreken nog in mijn lijstje?

5 maart 2019
/
Previous Post Next Post

1 Comment

 • Reply Ton Visser

  En dan is er natuurlijk ook nog Lådan in Kopparberg!

  7 maart 2019 at 08:28
 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  You may also like

  %d bloggers liken dit: