Nisse, het kerstelfje uit Zweden

Nissedörr, nissebrev nisse - Zweedse kersttraditie

Hou je ook zo van de kerstsfeer? Heerlijk vind ik het: het huis extra gezellig maken met kaarsjes en kerstdecoratie. Het maakt de donkere dagen draaglijker. Ik begin graag al vroeg af te tellen naar kerst. Half november zou ik mijn kerstboom al willen zetten! Sorry Sint maar ik vind niet dat we tot 7 december moeten wachten om voluit in kerstsfeer te gaan. De advent begint toch ook al vroeger? En wie weet verstopt nisse, een soort kabouter of elfje uit Scandinavië, zich ook bij jouw thuis!

Het is de laatste jaren een echte kersttrend in Zweden: nisse of het kerstelfje dat bij de kindjes thuis komt logeren, achter een piepklein deurtje. Wie kinderen heeft (of zich nog jong van geest voelt) kan de beleving maximaliseren door ‘tomtenissen‘ een plekje in huis te geven. Het maakt het aftellen naar kerst extra magisch. Ken je ‘elf on the shelve’? Wel, het lijkt me wat op elkaar geïnspireerd.

Nisse of tomte is een mythologisch wezen uit de Scandinavische folklore. Ze hebben wel wat weg van een kabouter (conisch hoofddeksel, lange baard,…) en worden tegenwoordig vooral met de winterzonnewende/kerst geassocieerd. Het woord nisse zou uit het oud-Noors komen. Een andere uitleg is dat het van Nils (het Scandinavische Nicholas) komt. Het zijn in elk geval interessante figuurtjes!

Sinds een paar jaar komt hier in de adventsperiode ook een nisse bij mij thuis logeren. Hij (of is het een zij, wie zal het zeggen) laat kleine cadeautjes achter, schrijft briefjes of haalt deugnieterij uit.

Lees meer over hoe de Zweden kerst vieren.

Nissedörr – zit nisse achter het deurtje?

Als nisse zijn/haar intrek neemt in mijn huis, dan zie ik plots een klein deurtje, een nissedörr (dörr is Zweeds voor deur – meervoud dörrar) verschijnen, hihi.

Je kan natuurlijk zelf aan de slag en zelf een deurtje of een huisje voor nisse in elkaar knutselen. Ik kocht enkele jaren geleden een pakketje in Zweden. Vorig jaar zag ik dat zelfs Ikea op de nisse-kar sprong! Ik vermoed dus dat nissedörrar of kerstelfjesdeuren (is dat al een woord?) binnenkort over heel de wereld te zien zullen zijn.

nissedörr Ikea

Nissebrev – briefjes van nisse

Nissebrev zijn kleine berichtjes die nisse ’s nachts voor de kinderen achterlaat. Het is een beetje een alternatief voor een adventskalender. In plaats van elke dag een klein pakje, krijgen de kindjes een briefje van nisse. Dit kan een leuk gedichtje zijn, een opdrachtje,…

Soms haalt nisse ook kattenkwaad of deugnieterij uit. Dan zie je mini-voetstappen in de gang of heeft nisse figuurtjes in het wc-papier geknipt. Dingen verplaatsen of vervangen (bv. de eitjes in de koelkast zijn plots chocolade-eitjes of omgekeerd) is ook een populaire streek. Je kan het zo gek niet bedenken of het kan! Zowel voor de kindjes als voor de volwassenen (het bedenken van de opdrachtjes en de deugnietenstreken + de reacties van de kindjes) zijn nisse een leuke toevoeging aan de kerstperiode. Voor wie minder creatief is: als je op ‘nissebrev’ of ‘elf on the shelve’ googelt zal je vast heel wat inspiratie op doen!

Pin for later

Bewaar dit artikel op Pinterest zodat je het later gemakkelijk terugvindt!

Nissedörr, nissebrev nisse - Zweedse kersttraditie
Nisse, het kerstelfje uit Zweden