Het smalste steegje van Stockholm: Mårten Trotzig gränd

Mårten Trotzig gränd Stockholm

Als je in Gamla Stan, de oude stad van Stockholm rondwandelt, zie je er vaak toeristen met een plannetje in hun handen op zoek naar de plaatselijke bezienswaardigheden. Als ze het Koninklijk Paleis en de grote kathedraal, Storkyrkan, gevonden hebben, trekken ze massaal naar het smalste steegje van Stockholm, Mårten Trotzig gränd.

  • Mårten Trotzig gränd Stockholm
  • Mårten Trotzig grand, het smalste steegje van Stockholm is amper 90 cm breed.

Mårten Trotzigs gränd

Het smalste steegje van de Zweedse hoofdstad is op zijn smalste stuk amper 90 cm breed. Je kan dus met gemak beide muren tegelijk aanraken. Het steegje had in de loop der tijd verschillende (bij-)namen. De huidige naam komt van de Duitse handelaar Mårten Traubtzich. Hij kocht aan het einde van de 16e eeuw enkele huizen in dit smal steegje en opende er een winkel. Hij werd een van de rijkste inwoners van Stockholm in die tijd maar werd in 1617 om het leven gebracht (niet in dit steegje maar op een van zijn handelsreizen).

Mårten Trotzig gränd Stockholm

Hoe vind je het smalste steegje van Stockholm?

Wandel van Stortorget (de grote markt) richting Södermalm via de Prästgatan. Dit straatje is trouwens erg pittoresk met de vele kleurrijke huisjes en de kasseistenen. Bijna aan het einde van de straat vind je het smalste steegje van Stockholm! Als je de 36 trappen naar beneden gaat en verder door het smalle steegje loopt kom je in de Västerlånggatan uit. Hier vind je een toprestaurant met de naam Mårten Trotzig.

Mårten Trotzig gränd Stockholm

In het steegje kan je amper met 2 naast elkaar passeren. Zeker als er groepen op pad zijn, kan je dus beter even wachten. Het smalste steegje van Stockholm is letterlijk een beetje een verborgen plekje in de stad.

Openingstijden

Sinds maart 2021 wordt het smalste steegje van Stockholm tussen middernacht en 6u ’s morgens afgesloten. Overdag is het vrij toegankelijk.

In de buurt

Pin for later

Bewaar dit artikel op Pinterest zodat je het later gemakkelijk terugvindt!

Mårten Trotzig gränd Stockholm, het smalste steegje van Stockholm