Zweedse (pop)muziek

Zweedse popmuziek

Je hoort wel eens dat Stockholm het Hollywood voor muziek is. Muziek is één van de belangrijkste exportproducten van Zweden. Uiteraard denken we bij Zweedse popmuziek meteen aan ABBA. Maar ook Roxette, Europe, Neneh Cherry, Emilia, The Cardigans, Ace of Base, Alcazar, Robyn en Avici… komen allemaal uit Zweden. Recenter kunnen we daar nog Zara Larsson Lykke Li, First Aid Kit en Mohombi aan toevoegen. Bovendien zitten er in Zweden enkele topproducers zoals Max Martin die mee verantwoordelijk zijn voor het geluid van heel wat internationale sterren. En Spotify was een startup uit Stockholm.

Eurovisiesongfestival

Zweden won ondertussen al 7x het Eurovisiesongfestival. De eerste keer met ABBA in 1974, de (voorlopig) laatste keer met Loreen in 2023. Loreen was hiermee de eerste vrouw om twee keer het Songfestival te winnen. Eerder deed enkel Johnny Logan haar dit voor. En ook als ze niet wonnen, zat Zweden de laatste jaren steevast in de top 10.

De nationale preselecties, Melodifestivalen, zijn in Zweden zelfs populairder dan het Songfestival zelf. Populaire deelnames waren bijvoorbeeld Eric Saade, Sanna Nielsen, Lena Philipsson,…

Hoe komt het dat Zweedse popmuziek zo populair is?

In de jaren ’40 stimuleerde men het volgen van muziekonderwijs door dit gratis te faciliteren. In eerste instantie was dit bedoeld als tegenbeweging tegen alle ‘moderne muziek’. Muziek stimuleren bleef belangrijk voor de Zweedse overheid.

Ik geloof ook dat de lange, koude en donkere winters er voor iets tussen zitten. Muziek spelen is een uitstekende remedie om verveling tegen te gaan of om het gezellig te maken. In de zomer is er dan weer midzomer waar zang en muziek onmisbaar zijn. Ook het feit dat de Zweden erg goed Engels spreken en al snel in het Engels begonnen zingen, zorgde ervoor dat ze wereldwijd succes hadden.

Wat denk jij? Hoe komt het dat Zweeds popmuziek zo populair is? Wie is jouw favoriete Zweedse artiest?

Podcast The Swedest Thing

Luister zeker ook naar de podcastaflevering over Zweedse muziek! De shownotes van deze aflevering vind je hier.

P.S. Beluister alle afleveringen van The Swedest Thing!

Pin it

Zweedse popmuziek

Oorspronkelijk bericht: 5 maart 2019, laatste update: 16 mei 2023

2 gedachten over “Zweedse (pop)muziek

  1. Vergeet het duo beerten-finsson niet! Te zien op youtube, echt de moeite! Deze jongens verdienen terecht jullie aandacht! Beluister en geniet!??

Reacties zijn gesloten.