Storkyrkan, de kathedraal van Stockholm

Storkyrkan Stockholm

Hoewel ik absoluut geen kerkganger ben, ga ik tijdens een citytrip meestal wel even de plaatselijke kerk binnen. In Brussel, Londen en Stockholm heeft zo’n bezoek aan de kathedraal nog een extra dimensie. Vaak herken je het interieur vanop de foto’s of tv-beelden van koninklijke huwelijken. In 2009 huwden kroonprinses Victoria en prins Daniël in Storkyrkan, de kathedraal van Stockholm. Ook haar ouders koning Carl XVI Gustaf en koningin Silvia kozen Storkyrkan uit voor de plechtigheid. Storkyrkan ligt vlakbij het koninklijk paleis op Gamla Stan (de oude stad van Stockholm)

De kathedraal van Stockholm

Centraal op Gamla Stan (de oude stad) vind je de kathedraal van Stockholm. Storkyrkan (letterlijk: de grote kerk) is niet de grootste kerk van Stockholm. Die eer is weggelegd voor de nabijgelegen Riddarkyrkan. Storkyrkan (de kathedraal van Stockholm) is wel de oudste kerk. Volgens de overlevering zou Birger Jarl die Stockholm stichtte opdracht gegeven hebben om op het hoogste punt van Stadsholmen (Gamla Stan) een kerk te bouwen. De kerk staat er vermoedelijk al sinds de 13e eeuw maar is door de jaren heen meerdere keren uitgebreid, gerenoveerd of aangepast.

Kathedraal Stockholm bezoeken

Mits een kleine entrance fee kan je de kathedraal vrij bezoeken (uiteraard niet tijdens de misvieringen). Aan de ingang vind je folders met uitleg over de bezienswaardigheden in de kathedraal. Je kan in Storkyrkan ook regelmatig speciale vieringen en concerten bijwonen. Zo zijn er rond Sankta Lucia steevast speciale concerten.

Goed om weten, de toegang voor Storkyrkan is inbegrepen in Go City Stockholm All Inclusive Pass.

In de buurt

Pin for later

Bewaar dit artikel op Pinterest zodat je het later gemakkelijk terugvindt!

Storkyrka kathedraal Stockholm