Fijnproeverij in Pubologi (Gamla Stan)

Gesloten sinds voorjaar 2019. Nu vind je hier La Ragazza.

Pubologi Stockholm (3)

Ook al is het ondertussen al even geleden dat ik bij Pubologi ging eten, toch komt het water me weer in de mond als ik tijdens het schrijven van deze blogpost aan het gerechtje met de sint-jacobsnootjes terugdenk. Ik durf hand op het hart zeggen dat dit zowat de lekkerste bereiding met sint-jacobsnootjes geweest moet zijn die ik ooit gegeten heb. De sint-jacobsnootjes in de pasta met zeevruchten die ik enkele jaren eerder bij B.A.R. at krijgt een nipte tweede plaats.

Pubologi Stockholm (2)

Top 20 beste restaurants van Zweden!

Pubologi is een klein maar uiterst gezellig restaurantje in Gamla Stan. Het innovatieve restaurant ligt op  Stora Nygatan 20 en mag rekenen op een eervolle vermelding in de befaamde White Guide. Hoewel ze (nog) geen sterren hebben, beveelt de Michelingids Pubologi al meerdere jaren aan. In 2016 kreeg het restaurant de 19e plaats in het lijstje met de 20 beste restaurants van Zweden. Het zal je dan ook niet verbazen dat het restaurant vaak volzet is. Ik reserveerde een week op voorhand en had geluk dat ik in de vroege avond nog een plaatsje voor twee kon vinden.

Pubologi Stockholm (8)

Lange tafel

De inrichting van Pubologi is heel tof gedaan. Rondom staan de wijnen en andere dranken uitgestald. Aan het plafond hangen oude reiskoffers. Je kan een plaatsje aan de kleine tafeltjes rondom kiezen of, zoals wij, gaan voor een plekje aan de grote tafel in het midden. In de tafel zijn lades ingebouwd waar je de menukaart en je bestek kan vinden.

Pubologi Stockholm (11)

Een waaier aan gerechtjes

Bij aankomst legt het zaalpersoneel het concept van Pubologi uit. Ze serveren diverse kleine gerechtjes zodat je van veel verschillende gerechtjes kan proeven. Je kan dus meerdere gerechtjes bestellen om te delen of bijvoorbeeld 2 gerechten bestellen voor een volledige maaltijd.

Wij kozen eerst voor een paar hapjes om te delen zoals oesters en de sint-jacobsnootjes waarvan hierboven al sprake. Daarna kozen we elk nog een gerecht. Ik ging voor de tarbot met asperges. Zeer verfijnd! Zowel qua smaken als qua presentatie. Ja, er hangt een eerder pittig prijskaartje aan het eten bij Pubologi (hoewel dat eigenlijk relatief is, voor 2 ‘aperitiefhapjes’ en 2 halve gerechtjes maar zonder drank betaalde ik iets van 60 euro) maar ik vond het elke Zweedse kroon meer dan waard!

Pubologi Stockholm (21)