Het Koninklijk Paleis (Gamla Stan)

Koninklijk Paleis Stockholm

Het Zweedse koninklijk paleis (in het Zweeds: Kungliga Slottet) ligt op Gamla Stan in het hartje van Stockholm en is één van de grootste paleizen van Europa. Het is zelfs groter dan Buckingham Palace van The Queen! Je kan het koninklijk paleis het hele jaar door bezoeken. Het is één van de populairste attracties van Stockholm.

Koninklijk Paleis Stockholm

Hoewel het de officiële residentie van de koning is, woont het koningspaar in Drottningholm Slott, zo’n 10 km verderop. Ook het paleis in Drottningholm kan bezocht worden en is een mooie (halve) daguitstap vanuit Stockholm.

Tip: lees hier meer over de Zweedse koninklijke familie.

Musea in het Koninklijk Paleis

Naast de koninklijke verblijven zijn er ook 3 musea in het Koninklijk Paleis van Stockholm gevestigd: de Schatkamer of Skattkammaren in de kelders, het Tre Kronor museum dat de middeleeuwse geschiedenis van het paleis toont (het kasteel dat eerst op deze plek stond brandde in 1697 af, dit museum toont je onder andere de restanten) en Gustav III’s antiekmuseum waar je heel wat historische Italiaanse sculpturen aantreft. Je kan het antiekmuseum ook digitaal bezoeken.

Troon

Reken toch op enkele uren om het meeste van het kasteel te kunnen bezoeken. Je kan de het paleis en de 3 musea met hetzelfde ticket bezoeken. Het ticket blijft 7 dagen geldig. Heb je de Stockholm Card, dan is de toegang inbegrepen.

Plafondschildering Koninklijk Paleis Stockholm

Wissel van de wacht

Misschien denk je bij de wissel van de wacht meteen aan Buckingham Palace? Ook al staat er meestal minder volk voor deze Changing of the Guards, deze ceremonie is ook in Stockholm zeker eens de moeite om te komen bekijken.

De wissel van de wacht gebeurt in principe elke dag en duurt ruim een half uur. De guards marcheren van de Koninklijke Stallingen helemaal tot op het buitenplein van het paleis. Normaal is de wissel van de wacht om 12u15. Op zon- en feestdagen om 13u15 (onder voorbehoud). Zorg dat je een halfuurtje op voorhand op het middenplein van het Koninklijk Paleis staat voor de wissel van de wacht als je een goede plek wil!

Selfie voor het Koninklijk Paleis Stockholm

Geschiedenis

Het paleis is gebouwd tussen 1697 en 1754, op dezelfde plek waar de middeleeuwse burcht Tre Kronor stond. Tre Kronor brandde af in mei 1697 en ze bouwden meteen het nieuwe slot. Het telt maar liefst 600 vertrekken en heeft 7 verdiepingen.

Praktische informatie

Door de omstandigheden i.v.m. de coronacrisis kunnen de openingstijden afwijken. Ik verwijs je voor alle recente informatie graag naar de website.

  • Koninklijk Paleis Stockholm

Download zeker ook de app waar je meer informatie vind over de verschillende koninklijke kastelen. De app gidst je door de koninklijke paleizen.

Pin for later

Bewaar dit artikel op Pinterest zodat je het later gemakkelijk terugvindt!

Koninklijk Paleis Stockholm vanop Skeppsbron