Het Koninklijk Paleis (Gamla Stan)

Posted in Stockholm by

Het Zweedse koninklijk paleis (in het Zweeds: Kungliga Slottet) ligt op Gamla Stan (Stockholm) en is één van de grootste paleizen van Europa. Het is zelfs groter dan het Buckingham Palace van The Queen! Je kan het koninklijk paleis het hele jaar door bezoeken. Het is één van de populairste attracties van Stockholm.

Koninklijk Paleis - Kungliga Slottet

Hoewel het de officiële residentie van de koning is, woont het koningspaar in Drottningholm Slottet, zo’n 10 km verderop. Ook het paleis in Drottningholm kan bezocht worden.

Musea in het Koninklijk Paleis

Naast de koninklijke verblijven zijn er ook 3 musea gevestigd: de Schatkamer of Skattkammaren in de kelders, het Tre Kronor museum dat de middeleeuwse geschiedenis van het paleis toont (het kasteel dat eerst op deze plek stond brandde in 1697 af, dit museum toont je onder andere de restanten) en Gustav III’s antiekmuseum waar je heel wat historische Italiaanse sculpturen aantreft.

Reken toch op enkele uren om het meeste van het kasteel te kunnen bezoeken. Je kan de het paleis en de 3 musea met hetzelfde ticket bezoeken. Het ticket blijft 7 dagen geldig en kost 150 kronor. Wie een Stockholm Card kocht, geniet gratis toegang.

Wissel van de wacht

Tijdens de zomer is er elke dag wissel van de wacht om 12u15. Op zon- en feestdagen om 13u15. Buiten de zomer is er enkel wissel van de wacht op woensdag en tijdens het weekend. Zorg dat je een halfuurtje op voorhand op het middenplein van het Koninklijk Paleis staat voor de wissel van de wacht als je een goede plek wil!

De ceremonie moet niet onderdoen voor deze van de Changing of the Guards in Londen maar op een of andere manier, denken toeristen er bij een bezoekje aan Stockholm niet altijd aan.

Geschiedenis

Het paleis is gebouwd tussen 1697 en 1754, op dezelfde plek waar de middeleeuwse burcht Tre Kronor stond. Tre Kronor brandde af in mei 1697 en ze bouwden meteen het nieuwe slot. Het telt maar liefst 600 vertrekken en heeft 7 verdiepingen.

Meer informatie op de website.

Previous Post Next Post

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like