Teken in Zweden

Teken in Zweden

Wie graag de natuur in trekt, houdt er maar beter rekening mee: teken. Ook in Zweden vind je teken. In dit artikel wil ik graag wat praktische info geven over waar deze kleine beestje zitten, hoe je ze kan herkennen en wat je moet doen als je een tekenbeet hebt.

Waar zitten teken in Zweden?

Vroeger vond je geen teken in Zweden maar door de opwarming van de aarde is het er warmer geworden en zijn de teken ook in Zweden terecht gekomen. Het grootste risico op een tekenbeet loop je in Zuid-Zweden.

Teken zitten vooral in hoog schaduwrijk gras en dode bladeren bij bomen en struiken. Het is vooral tijdens de warmere helft van het jaar, van maart tot november, opletten geblazen voor teken. Dit wil niet zeggen dat je geen tekenbeet kan krijgen in februari of december! Altijd op tekenbeten checken na een wandeling in het bos is de boodschap.

Hoe een teek herkennen?

Een teek is moeilijk vindbaar, maar makkelijk te herkennen. Het ziet er uit als een klein lichtbruin tot zwart moedervlekje. Als je van dichter kijkt, zie je een rond lichaam met een hoofdje en mini-klemmetjes, waarmee de teek zich vasthoudt aan de gastheer zijn lichaam. De teek zuigt vervolgens bloed uit je lichaam, waardoor de teek groter wordt.

Twee soorten

In Zweden kunnen de teken twee soorten ziektes (over)dragen. Van de ziekte van Lyme heb je hoogstwaarschijnlijk al gehoord. Deze ziekte wordt overgedragen door teken die de Borrelia bacterie dragen. Vaak ontstaat er een rode cirkelvormige plek rond de tekenbeet. Meestal is een antibioticakuur voldoende om te genezen, als de teek tijdig opgemerkt wordt.

Daarnaast lopen er ook teken rond met tekenencephalitis. Een week na de besmetting kunnen er koorts en griepachtige verschijnselen opduiken. Het kan zelfs leiden tot een hersenvliesontsteking. Er wordt aangeraden om je te vaccineren tegen deze ziekte, want er bestaat nog geen behandeling. Je kan hier meer over lezen bij Annelyse.

Hoe een tekenbeet voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt zeker voor teken. Het belangrijkste blijft vooral om na een wandeling in de natuur goed je lichaam en je kledij te controleren op teken. Hoe sneller je de teek kan verwijderen, hoe beter!

  • Kies voor kledij in een lichte kleur zodat je de teken beter kan zien.
  • Draag een lange broek, gesloten schoenen en lange sokken. Je kan je broek ook in je sokken steken zodat er zeker geen huid vrij blijft.
  • DEET (wat ook werkt tegen muggen) houdt ook de teek op afstand. Je kan ook kledij geïmpregneerd met Permetrine kopen.
  • Vermijd wandelingen in hoog gras in risicogebieden.

Hoe verwijder je een teek?

Trek de teek in één beweging uit, met een tekenverwijderaar. Het is belangrijk dat je de teek niet in twee breekt want zo verhoog je het risico op besmetting.

Wat je zeker NIET mag doen:

  • De teek platduwen of draaien
  • Alcohol, zeep, ether of olie gebruiken
  • Warmte gebruiken

Infographic teken in Zweden

Teken in Zweden

Heb jij al eens een tekenbeet gehad?

Pin for later

Teken in Zweden

Affiliate