Muggen in Zweden: hoe vermijd je ze?

muggen zweden

Komt het bekend voor? Je bent ’s avonds op reis gezellig aan het genieten van de buitenlucht. Ee leuk gesprek, je neemt een nipje van je favoriete drankje… Niets kan deze avond nog verpesten. Totdat… zzzzz… En heel de sfeer om zeep! Nee, ik ben echt geen fan van muggen! Maar hoe zit het nu met de muggen in Zweden?

Waar zitten de muggen?

Een belangrijke factor is de plaats waar je vertoeft. Muggen zitten graag bij stilstaand water, zoals meren. Hun tweede favoriete plekjes zijn schaduwrijke gebieden, zoals bijvoorbeeld het bos. Aan zee, met een fris briesje of in de zon is de kans op muggen kleiner. In de streken aan de Zweedse kust heb je dus meestal minder last. Nog een reden waarom ik zo’n fan ben van de kust. In het binnenland en dan vooral in het noorden, vliegen de meeste muggen rond. 

Het muggenseizoen in Zweden loopt grofweg van juni tot augustus, afhankelijk van de temperatuur. Toen ik met Inlandsbanan door Lapland reisde (in juni) was ik helemaal op de muggen voorbereid (ik had zelfs zo’n net mee om over je hoofd te doen) maar ik heb toen geen enkele mug gezien! En geloof me, als er muggen zijn, weten ze me te vinden!

Naast de muggen kan je ook last hebben van dazen (horse fly) die echt bijten tot bloedens toe, en van de zogenaamde knutten (midges). Oja, het valt me ook op dat de muggen in Zweden trager zijn en makkelijker te vangen. Maar aangezien ze met vele duizenden zijn, maakt 1 dode mug eigenlijk weinig verschil, haha.

Muggenbeten vermijden

Hoe kan je aan de steken van een mug ontsnappen? Ik heb al van alles uitgeprobeerd. Een ventilator zou de muggen op afstand houden. Ze houden niet van de luchtbewegingen. In de wind en in de zon zal je dan ook minder muggen hebben dan op een windstil plekje in de schaduw.

Of je kan de barbecue aansteken. Muggen worden afgeschrikt door de rook. Zeker als je rozemarijn op het vuur gooit, verdwijnen de muggen meteen. Dat lijkt me een tip die zeker het proberen waard is als je tijdens je kampeertrip in Zweden last hebt van de muggen.

Je kan je ook insmeren met anti-muggenspul. Het is belangrijk dat je echt geen enkel plekje vergeet want net die vierkante mm zullen de muggen snel vinden. Extra tip: koop je muggenmiddel in Zweden. Dat werkt net wat beter.

Smeer je jezelf liever niet in met DEET, dan kan je zorgen voor een lange broek, lange mouwen en gesloten schoenen. Belangrijk is wel dat je losse kledij aandoet want door een legging prikken ze gewoon los door! Verder is het goed om elke dag een nieuw T-shirt aan te trekken. Muggen houden van oud zweet, naar het schijnt. Hier deel ik nog meer anti-muggentips.

Opgelet: in de Zweedse (en Finse) supermarkt vind je toestelletjes met gaspatronen waar je navultablets in moet steken. Een beetje de mobiele versie van de muggenstekker die jij vast ook thuis hebt liggen. Alleen is zo’n Thermacell bedoeld voor gebruik buitenshuis. En daar wringt het schoentje: want een Thermacell is erg schadelijk voor de natuur. Toch maar even de jeuk verbijten dus!

En als je nu toch gestoken bent? 

De jeuk van muggen is bijna even vervelend als het gezoem van de muggen. Zelf grijp ik dan eerst naar de anti-jeuk zalfjes van de apotheek. In Malmö sloeg ik een voorraadje in bij apoteket Lejonet, een authentieke luxueuze apotheek.

Helpen die anti-jeukzalfjes niet, dan biedt de Bite Away redding.

Infographic

muggen in Zweden

Pin for later

Praktische info: muggen in Zweden