De ‘spark’, een uniek vervoersmiddel in het Noorden.

Spark Tavelsjön

Er zijn een paar vervoermiddelen in Zweden die me intrigeren. Zo zag ik in Kiruna tijdens de zomermaanden sneeuwscooters op de oprit staan, zij aan zij met de auto’s. Die wagens waren vaak grote pick-ups en nog vaker hadden die wagens grote koplampen vooraan. Ik liet me vertellen dat dit i.v.m. overstekend wild was. Al even intrigerend vind ik de spark, een soort slee die je kan voortduwen.

Spark op Tavelsjön

Mijn eerste kennismaking met de spark was in Finland. Toen ik daar ging schaatsen, waren er ook een paar sparks mee. Het duurde even voor ik er mee weg was. Al snel had ik de smaak te pakken. Het jaar erop was ik in de wintermaanden in Östersund, zo’n 500 km boven Stockholm. Ik waggelde als een pinguïn (dat is echt waar dé techniek!) om mijn evenwicht op de gladde wegen niet te verliezen toen een dame van respectabele leeftijd me kwiek en gezwind met haar spark voorbij stak.

Leuk weetje: met de spark word je in Zweden als voetganger aanzien. Je moet links aan de weg houden.

Tavelsjön

Meer dan speelgoed

Het daagde me al snel dat zo’n spark niet alleen ‘speelgoed’ was voor op het ijs maar ook in het dagelijkse leven vaak gebruikt wordt in een winters Zweden. Eigenlijk is die spark een beetje zoals een fiets. Een fiets in de sneeuw is niet zo handig en dus zie je aan de supermarkten de sparks naast elkaar staan. Grappig zicht!

Leuk weetje: een soort fietsenstalling voor sparks heet een ‘sparkering’. Daar moest ik wel even om lachen.

Een sparkering is een parkeerplaats voor sparks, een speciaal vervoersmiddel uit het noorden dat het midden houdt tussen een slee en een step.

De spark (ook wel eens sparkstötting genoemd) bestaat al sinds de 18e eeuw. De spark steunt op 2 (stalen) glijders. Het zitje en de houvast zijn meestal in het hout gemaakt. Die glijders lopen ook nog verder voorbij het zitgedeelte zodat je hierop kan staan om te steppen. Je staat op een van die glijders en duwt je af met je andere voet. Op ijs/dikke sneeuw kan je tot wel 20 km/u halen!

Spark bij zonsondergang

Sneeuw/ijsstep

Ook toen ik ging schaatsen in Tavelsjön kon je er sparks ontlenen. Je zet je voet op 1 ijzer en ‘kickt’ (att sparka= schoppen) met je andere voet. Een beetje zoals je met een step doet. Je kan na een paar ‘kicks’ wisselen van voet of je een beetje laten vooruit glijden.

Weet je, stiekem droom ik van een tweede verblijf in Zweden, ooit. En dan wil ik zelf ook een spark. Zou niet misstaan in mijn Zweedse stuga, toch? Heb jij al eens een spark uitgetest? 

Pin for later

Bewaar dit artikel op Pinterest zodat je het later gemakkelijk terugvindt!

Spark

Affiliate