Gaan vissen in Zweden

Vissen in Zweden

Negen procent van Zweden bestaat uit water, dit is goed voor een oppervlakte van 40.000 km² (ter referentie, België is 30.689 km² groot!). Of het nu in het Vänernmeer is, het grootste meer van Zweden, of iets noordelijker in de gigantische sparrenbossen, overal vind je wel een plekje om te vissen. Het klinkt als een hemel voor de vissers, maar is het dat ook?

Wat mag je doen als visser?

Zoals jullie misschien weten hanteert Zweden allemansrätten, maar visserij is daar niet in opgenomen. Dat wil dus zeggen dat er een aparte wetgeving is. Gelukkig is die wetgeving niet zo ingewikkeld.

Je hebt vergunningen of speciale toestemming nodig om in Zweden te mogen vissen, behalve in de vijf grootste meren – Vänern, Vättern, Hjälmaren, Mälaren en Storsjön. Vissen op zee langs de hele kustlijn is ook toegelaten en gratis. Dat gezegd zijnde is het belangrijk dat je altijd controleert of er speciale, lokale regels zijn zoals minimumgrootte, vangstbeperkingen, maar ook verboden gebieden zoals de mondingen van sommige rivieren.

TIP: Aangezien je toch bijna overal een vergunning nodig hebt kan je best ook meteen op de plek waar je je vergunning koopt navragen hoe het met de lokale regelgeving zit.

Waar vis je het best in Zweden?

Noord, zuid, oost of west? Het maakt eigenlijk weinig uit, het grote verschil is de omgeving en de vissen die je kan vinden. In Zuid-Zweden vind je vooral laagland meren met snoek, snoekbaars en baars. Naar het noorden toe verandert het landschap, meer heuvels en bossen met meren met snoek, baars en karper maar ook bruine forel, vlagzalm en snoekbaars. Helemaal in het noorden van Zweden vind je weiden en gletsjers met meren vol bruine forel, vlagzalm en Noordse beekridder.

Vissen in de winter?

IJsvissen bij Granö Beckasin

In de winter zetten ze in Zweden de hengels niet aan de kant; in feite doen ze juist het tegenovergestelde! De winter is één van de beste tijden om in korte tijd een groot aantal grote snoeken te vangen door middel van het ijsvissen. IJsvissen? Ja je leest het goed! Bij het ijsvissen heb je geen boot nodig, enkel ijs dat sterk genoeg is. Daar maak je dan een gat in, hengel in het gat en… wachten maar! Voor je het weet hangt er een visje aan je haak.

Pin for later

Praktische info: vissen in Zweden
Praktische info: vissen in Zweden