12u in Lund

Lund

Op amper 20 minuutjes van Malmö vind je de enige stad ter wereld die niet aan het water ligt die toch mijn hart kon veroveren. De universiteitsstad Lund is klein genoeg om je er meteen thuis te doen voelen maar groot genoeg om er ook na enkele keren toch nog nieuwe, leuke adresjes te ontdekken.

Perfecte daguitstap vanuit Malmö

Lund is een perfecte daguitstap vanuit Malmö. De stad telt 115.000 inwoners waarvan 40.000 studenten. In de zomermaanden kan Lund wat leeg aanvoelen. Dit heb je in wel meer Zweedse steden als de inwoners naar hun zomerhuisjes trekken maar door het wegvallen van de studenten voel je dit in Lund nog meer.

In enkele uren kan je al heel wat hoogtepunten van de Zweedse universiteitsstad afvinken. Lund is een erg relaxte stad. Neem je tijd om het stadje te ontdekken en Lund zal je zeker verrassen!

Universiteitsstad

Kunghuset Lund

We beginnen onze dag met een wandeling in de universiteitsbuurt van Lund. Op Lundagård zie je zowel het hoofdgebouw van de universiteit, Kunghuset (wat in 1584 als residentie voor de Deense koning gebouwd werd en later het eerste hoofdgebouw van de universiteit werd) als de kathedraal van Lund.

Zeker ook fotogeniek in alle seizoenen is de bibliotheek van de universiteit.

Kulturen

In de voormiddag bezoeken we Kulturen. Dit is een openluchtmuseum met ook een indoor museum waar je meer leert over hoe mensen vroeger leefden. Een beetje Skansen in het klein.

Kulturen Lund

De astronomische klok van de Domkyrka

Wandel na Kulturen verder richting de kathedraal van Lund. Het gebouw is niet alleen indrukwekkend van buiten, dé reden voor een bezoekje is binnen te vinden. Hier vind je namelijk een unieke astronomische klok. Om 12u en om 15u zie je de klok in werking.

Domkyrka Lund

Lunchen in Saluhallen

Voor een lekkere lunch trekken we naar Saluhallen. Hier kan je kiezen uit verschillende restaurantjes, van Aziatisch tot Zweeds en van een snelle hap tot iets meer uitgebreid.

Botaniska trädgården

Botaniska trädgården Lund

Nog zo’n plek die in elk seizoen betoverend mooi is, is de Botanische tuin van Lund. Je ontdekt er heel wat unieke planten- en bloemensoorten. Op koude winterdagen kan je opwarmen in de serre en op hete zomerdagen is het heerlijk koel onder de bomen.

Botaniska trädgården Lund

Hökeriet

Een stop die je niet mag overslaan is Hökeriet. Dit is een kleine kruidenierszaak uit lang vervlogen tijden. Je ziet oude verpakkingen in de rekken staan en kan er ook terecht voor traditioneel gemaakte snoepjes en sapjes.

Fika!

Van al dat ontdekken en wandelen word je natuurlijk een beetje moe. Ideaal voor een typisch Zweedse koffiepauze bij St. Jakobs Stenugnsbageri. Bestel een kanelbulle voor bij de koffie of iets anders lekkers (persoonlijk kan ik de biskvier hier ook echt aanraden).

Skissernas museum

Nu we weer uitgerust zijn, trekken we naar het vernieuwde Skissernas museum. Dit museum focust op het artistieke en creatieve proces. Je vindt er o.a. de grootste collectie schetsen ter wereld. Trek zeker voldoende tijd uit voor een bezoekje. De collecties zijn verspreid over 6 gebouwen.

Skissernas museum

Stadsparken

Nog even een frisse neus halen? Zeker in de zomermaanden is het lang licht en kan je nog een avondwandeling maken in het stadspark van Lund. Wie met kinderen in Lund is, kan hier zeker meerdere uren spenderen.

Diner

Om de dag af te sluiten schuiven we onze voeten onder tafel bij Klostergatans vin- & delikatess (Klostergatan). Mijn ander favoriet adresje Pintxos is helaas gesloten. Ik zet het er hier toch even bij omdat ik nog altijd hoop dat ze weer zouden heropenen.

Praktisch

Hoe bereik je Lund?

Vanuit Malmö sta je in 20 minuutjes in Lund. Reis je vanuit Kopenhagen met de Øresundståg dan kan je doorreizen naar Lund. Ook met de auto kan je uiteraard naar Lund. In het centrum parkeren kan wel wat moeilijker zijn. De meeste parkings zijn betalend.

Toeristische dienst

Wandel zeker ook even de toeristische dienst van Lund binnen. Ze helpen je er graag verder met meer informatie en praktische tips. (Update: ondertussen zitten ze op een nieuwe locatie aan het station.)

Toeristische dienst Lund

Overnachten

Meestal bezoek ik Lund als ik in Malmö ben of op doorreis ben. Ik bleef er ook al eens overnachten in Winstrup. Andere hotels die op mijn lijstje staan (maar waar ik dus nog niet zelf verbleef) zijn Grand Hotel Lund en Scandic Hotel Star Lund.

Grand Hotel Lund

Wil je graag in Lund overnachten, dan kan je hier de prijzen vergelijken van de logies in Lund.

Pin for later

12 uur in Lund

Affiliate