Zweeds recept: biskvier

Biskvier: zweeds receptje
Recept biskvier

In zowat elke konditori in Zweden zie je ook biskvier liggen. Dit koekje heeft een bodem met amandelen, een romige botervulling en een laagje chocolade als afwerking. Ik leerde deze koekjes maken tijdens een masterclass en maakte de biskvier ondertussen al zo vaak dat ik het recept vanbuiten ken. In het begin halveerde ik de hoeveelheden maar omdat je ze vrij lang kan bewaren in de koelkast, durf ik de hoeveelheden nu soms verdubbelen.

Ingrediënten biksvier

  • 100 gram amandelpoeder (je kan dit ook zelf maken door amandelen te verpulveren)
  • 125 gram suiker
  • 125 boter op kamertemperatuur
  • 90 gram poedersuiker
  • 1 ei (eigeel en eiwit apart doen)
  • afgestreken el vanillesuiker
  • 150 gram chocolade
  • eetlepel neutrale olie

Zo maak je Zweedse biskvier

Het recept voor biskvier is eigenlijk vrij simpel. Splits eerst het ei. Hou het eigeel voorlopig aan de kant. Meng het amandelpoeder met de suiker en het eiwit. Laat dit beslag minstens een halfuur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven op 175°C. Doe het amandelbeslag in een spuitzak en spuit koekjes van 3-5 cm diameter. Bak de koekjes gedurende 12 minuten tot ze lichtbruin kleuren. Laat de koekjes afkoelen.

Bodems van amandeldeeg

Maak nu botercrème. Mix de boter, de suiker en de eidooier tot je een romige botercrème hebt. Smelt 50 gram van de chocolade au bain marie en meng dit onder de botercrème.

Zelf biskvier maken

Doe de vulling met een lepel op de koekjes en zorg dat de botercrème wat bol staat. Zet even in de koelkast terwijl je de afwerking voorbereidt.

Recept biskvier

Smelt de rest van de chocolade au bain marie en doe er een eetlepel olie bij zodat de chocolade mooi glanst. Dop de koekjes in de chocolade tot de botercrème helemaal bedekt is.

Recept biskvier: chocolade afwerking

Je kan ook experimenteren met varianten in plaats van de pure chocolade. Zo maakte ik al een versie met witte chocolade (doe dan wel wat minder chocolade of boter in de botercrème aangezien witte chocolade sowieso al vetter is). Laat je creativiteit gerust de vrije loop voor dit biskvier recept!

Meer Zweedse receptjes?

In deze Zweedse bak- en kookboeken vind je de lekkerste Zweedse receptjes.

Pin for later: recept biskvier

Recept biskvier