Villa Ekarne op Djurgården

Villa Ekarne

ABBA-liefhebbers zullen zeker langs Djurgården passeren tijdens hun citytrip naar Stockholm. Het ABBA-museum was destijds voor mij uiteindelijk het duwtje in de rug om eindelijk die citytrip naar Stockholm te boeken. De rest is geschiedenis… 😉 Naast het ABBA-museum zijn er nog meer ABBA-bezienswaardigheden op het eiland te vinden. Zo woonde Stig Anderson, de manager van ABBA, jarenlang in Villa Ekarne op Djurgården.

Villa Ekarne of Laurinska villa zoals het gebouw ook genoemd wordt is ontworpen door de Zweedse architect Ragnar Östberg. Het gebouw dateert van 1907. Eerste eigenaar was de uitgever en kunstverzamelaar Torsten Laurin. Hij had toen een van de grootste kunstcollecties van Zweden! In de hall zou nog steeds een groot schilderij van kunstenaar Carl Larsson te vinden zijn: De Mina.

Villa Ekarne

Recenter was de Duitse ambassade in Villa Ekarne gevestigd. Veel meer dan een blik door het hek werpen kan je niet doen maar je ziet dat dit huis een specifieke architectuur heeft waar ze op de Zweedse wikipedia het volgende over zeggen (vrije vertaling):

De stijl van het huis wordt gekenmerkt door nationale romantiek en heeft ook duidelijke Angelsaksische kenmerken uit de Arts and Crafts-beweging. Het huis is zo ontworpen dat het onlosmakelijk opgaat in de natuur op het hoge en bergachtige perceel. De villa is, net als de latere Villa Mullberget van Östberg, bekleed met donkerbruine houtkrullen en was oorspronkelijk geglazuurd met gekleurd vitriool om een ​​grijsachtige tint te krijgen. De plint en het terras zijn gemaakt van graniet. Het dak is bedekt met geglazuurde groene dakpannen.

Praktisch

Hoe bereik je Villa Ekarne?

Als je van Skansen of ABBA – The Museum via Djurgårdsvägen verder wandelt richting Rosendals Trädgård, passeer je de villa aan je linkerkant.

Adres: Singelbacken 21, Djurgården (Stockholm)

In de buurt

Pin for later

Villa Ekarne in Stockholm