Verjaardag Zweedse koning Carl Gustaf

Verjaardag Zweedse koning Carl Gustaf 2019

30 april is niet alleen Walpurgisnacht, het is ook de verjaardag van de Zweedse koning Carl Gustaf. Een verjaardag moet uiteraard gevierd worden, zeker als je koning bent. Omdat ik op 30 april 2019 toevallig in Stockholm was, besloot ik een kijkje te nemen wat de festiviteiten rond zo’n verjaardag van een koning allemaal inhielden.

De Zweedse koninklijke familie is over het algemeen erg geliefd. Ik had dus een vrij grote opkomst verwacht voor de festiviteiten en besloot al een goed uur op voorhand naar Yttre borggården aan het koninklijk paleis te trekken. Buiten de persfotografen en een handvol toeschouwers, waarvan de meeste toeristen die er toevallig verzeilden, was er nog niet veel te zien. Het was deze keer een ‘gewone’ verjaardag. Ik kan me inbeelden dat dit in 2021, als koning Carl Gustaf zijn 75ste verjaardag zal vieren, wel anders zal zijn. (Update: i.v.m. de coronamaatregelen zullen de feestelijkheden helaas sterk beperkt zijn.)

De festiviteiten rond de verjaardag van de koning

Het programma was een tweetal weken op voorhand te vinden op de website van het koninklijk huis. Alles was tot op de minuut getimed. Er was tussendoor uitleg in het Zweeds en de belangrijkste info gaven ze ook mee in het Engels. Wie de dag voordien aan het koninklijk paleis passeert, ziet misschien al een militaire fanfare repeteren.

Zo zag het programma in 2019 er uit:

  • 11:00 Start van het programma waarbij verschillende militaire muziekgroepen marcheren en een uitgebreid muziekprogramma laten horen. Opvallend, ze speelden niet alleen marsliederen maar kozen ook voor een eigen versie van Dancing Queen van ABBA. Je kan je wel voorstellen dat dit op veel applaus van het aanwezige publiek kon rekenen. Vooral ook omdat de dirigent zich helemaal liet gaan. Mooi om zien!
  • 11:45 was het dan zo ver: koning Carl Gustaf kwam, geflankeerd door zijn entourage waaronder de Zweedse prins Carl Philip, naar buiten. Hij wandelde van Västra valvet naar de overkant, Högvaktsflygen, om er de commandant te ontmoeten. De toeschouwers kregen ondertussen het vervolg van het muziekprogramma.
  • 12:00 Vanop Skeppsholmen worden 21 kanonschoten gelost.
  • 12:18 De koning en zijn entourage komen terug buiten uit Högvaktsflygen. De koning ontvangt bloemen van de aanwezige kinderen. Zij mogen hun bloem een voor een afgeven en de koning maakt een kort praatje met hen. Ondertussen staat de rest van de koninklijke familie op het balkon te zwaaien. Nu ja, een echt balkon is het niet. Het is eigenlijk een raam waar ze onderaan een soort leuning met een doek met kronen op, in zetten. Dit is het raam van de Ordezaal.
    Op het balkon stond koningin Silvia, vergezeld van kroonprinses Victoria en haar gezin, en prinses Sofia. Na de festiviteiten op de grond, komen ook de koning en prins Carl Philip zwaaien vanop het balkon. Tijdens de hele ceremonie moeten de toeschouwers achter het touw blijven maar op dit moment mag iedereen dichter komen. Toen viel echt op hoeveel volk er op het plein verzameld was voor de verjaardag van de Zweedse koning.

Was het nu de moeite waard? Het was toch zo’n 3 uur rechtstaan. Ik had gerust wat later kunnen gaan maar nu stond ik natuurlijk wel mooi op de eerste rij, naast de pers. Ik ga ervan uit dat de fotografen die jarenlang ervaring hebben met dergelijke evenementen wel de beste plekjes weten te kiezen. Dat is mijn tip voor jullie alvast: zoek een plekje naast de persfotografen! Zorg wel dat ze alle ruimte krijgen om hun werk te doen.

Het is een hele belevenis om zo’n koninklijke verjaardag mee te maken. Zou ik er speciaal voor naar Stockholm reizen? Dat nu ook niet 😉 Maar als je er toch bent en je hebt de tijd, moet je zeker eens tussen de menigte gaan staan.

De verjaardag van de Zweedse koning in beeld

Verjaardag Zweedse koning Carl Gustaf 2019
Verjaardag Zweedse koning Carl Gustaf 2019
Verjaardag Zweedse koning Carl Gustaf 2019
Verjaardag Zweedse koning Carl Gustaf 2019
Verjaardag Zweedse koning Carl Gustaf 2019
Verjaardag Zweedse koning Carl Gustaf 2019
Verjaardag Zweedse koning Carl Gustaf 2019
Verjaardag Zweedse koning Carl Gustaf 2019
Verjaardag Zweedse koning Carl Gustaf 2019

Pin it

Verjaardag Koning Carl Gustaf van Zweden