De Zweedse koninklijke familie (+podcast)

De Zweedse koninklijke familie

De koninklijke familie van Zweden is de dynastie Bernadotte. Het Zweedse koningshuis is graag gezien in Zweden. Ze hebben een ceremoniële functie en zetten zich in voor heel wat goede doelen.

Met koningin Astrid, de grootmoeder van koning Filip, is er trouwens een directe link tussen het Belgische en het Zweedse koningshuis.

De stamboom van de koninklijke familie van Zweden

Koning Carl Gustaf

De belangrijkste figuur van de koninklijke familie van Zweden is uiteraard koning Carl Gustaf. De officiële titel van koning Carl XVI Gustaf luidt H.M. Konung Carl XVI Gustaf. Hij viert zijn verjaardag op 30 april (° 1946). Op 27-jarige leeftijd volgde hij zijn grootvader op als koning van Zweden. Op 19 juni 1976 huwde hij met de Duits-Brazilliaanse Silvia Sommarlath. Ze ontmoetten elkaar tijdens de Olympische Spelen van 1972 in Duitsland waar Silvia als hostess werkte. Ze kregen 3 kinderen: Victoria, Carl-Philip en Madeleine. Hun residentie (waar ook prins Carl-Philip met zijn gezin woont) is Drottningholm Slott. Zijn werkpaleis is Kungliga Slottet in hartje Stockholm.

De koning is zeer milieubewust. Enkele jaren geleden pleitte hij ervoor geen bad meer te installeren in nieuwe woningen omdat een douche veel minder water verbruikt dan een bad.

Kroonprinses Victoria

De troonopvolger van het Zweedse koningshuis is kroonprinses Victoria. H.K.H. Kronprinsessan Victoria zoals haar officiële titel luidt, is geboren op 14 juli 1977. Tot 1979 was de troonsopvolging zo geregeld dat dit enkel in mannelijke lijn kon. Na haar geboorte kwam een wetswijziging zodat Victoria kroonprinses werd. Prins Carl-Philip was dus als baby heel even kroonprins.

In 2010 trouwde ze met haar personal trainer Daniel Westling. Ze kregen 2 kinderen: Estelle (° 2012) en Oscar (° 2016). Ze wonen in Haga Slott, in het noorden van Stockholm.

Prins Carl-Philip

Prins Carl-Philip (° 1979) is gehuwd met Sofia. Ze kregen 3 kinderen: Alexander (° 2016), Gabriel (° 2017) en Julian (° 2021). Carl-Philip woont met zijn gezin in Villa Solbacken, bij Djurgården.

Carl-Philip neemt steeds vaker officiële taken op zich. Samen met zijn echtgenote zetten ze zich in voor goede doelen, vooral rond kinderen. Tijdens de coronacrisis draaide Sofia shiften mee in een ziekenhuis bij Stockholm.

Pittig detail: Sofia was bekend in Zweden door haar deelname aan de reality-reeks Paradise Hotel.

Prinses Madeleine

Prinses Madeleine (° 1982) is een beetje een rebelse prinses. Ze woont al jaren in het buitenland (na Londen, zijn ze nu verhuisd naar Los Angeles) en dat wordt op het thuisfront niet altijd in dank afgenomen. Ze huwde zakenman Christopher O’Neill en samen kregen ze 3 kinderen: Leonore (° 2014), Nicolas (° 2015) en Adrienne (° 2018).

De geschiedenis van het Zweedse koningshuis

Het Zweedse koningshuis is een van de oudste monarchieën ter wereld.

De koninklijke familie dreigde begin 1800 uit te sterven. Koning Karl XIII had namelijk geen nakomelingen. De Franse generaal Bernadotte werd aangesteld als opvolger en werd in 1818 koning Karl XIV Johan. Sindsdien zit het Huis Bernadotte op de troon.

Woordenschat Zweedse koningshuis

  • Kungafamiljen
  • Kungen
  • Drottningen
  • Kronprinsessan
  • Hans Majestät
  • Hennes Majestät
  • Hans kungliga höghet
  • Hennes kungliga höghet

Podcast The Swedest Thing over de Zweedse koninklijke familie

Luister zeker ook naar de podcastaflevering over de koninklijke familie van Zweden! 

In deze podcast hebben we het o.a. over:

P.S. Beluister alle afleveringen van The Swedest Thing!

Pin for later: podcast The Swedest Thing over de Zweedse koninklijke familie