De Zweedse koninklijke familie

Posted in Typisch Zweeds by
De Zweedse koninklijke familie

Met koningin Astrid, de grootmoeder van koning Filip, is er een link tussen het Belgische en het Zweedse koningshuis.

De koninklijke familie van Zweden is de dynastie Bernadotte. Het Zweedse koningshuis is graag gezien in Zweden. Ze hebben een ceremoniële functie en zetten zich in voor heel wat goede doelen.

Koning Carl Gustaf

De belangrijkste figuur van de koninklijke familie van Zweden is uiteraard koning Carl Gustaf. De officiële titel van koning Carl XVI Gustaf luidt H.M. Konung Carl XVI Gustaf. Hij viert zijn verjaardag op 30 april (° 1946). Op 27-jarige leeftijd volgde hij zijn grootvader op als koning van Zweden. Op 19 juni 1976 huwde hij met de Duits-Brazilliaanse Silvia Sommarlath. Ze ontmoetten elkaar tijdens de Olympische Spelen van 1972 in Duitsland waar Silvia als hostess werkte. Ze kregen 3 kinderen: Victoria, Carl-Philip en Madeleine. Hun residentie (waar ook prins Carl-Philip met zijn gezin woont) is Drottningholm Slott. Zijn werkpaleis is Kungliga Slottet in hartje Stockholm.

De koning is zeer milieubewust. Enkele jaren geleden pleitte hij ervoor geen bad meer te installeren in nieuwe woningen omdat een douche veel minder water verbruikt dan een bad.

Kroonprinses Victoria

De troonopvolger van het Zweedse koningshuis is kroonprinses Victoria. H.K.H. Kronprinsessan Victoria zoals haar officiële titel luidt, is geboren op 14 juli 1977. Tot 1979 was de troonsopvolging zo geregeld dat dit enkel in mannelijke lijn kon. Na haar geboorte kwam een wetswijziging zodat Victoria kroonprinses werd. In 2010 trouwde ze met haar personal trainer Daniel Westling. Ze kregen 2 kinderen: Estelle (° 2012) en Oscar (° 2016).

Prins Carl-Philip

Prins Carl-Philip (° 1979) is gehuwd met Sofia. Ze kregen 3 kinderen: Alexander (° 2016), Gabriel (° 2017) en Julian (° 2021). Carl-Philip neemt steeds vaker officiële taken op zich. Samen met zijn echtgenote zetten ze zich in voor goede doelen, vooral rond kinderen.

Pittig detail: Sofia was bekend in Zweden door haar deelname aan de reality-reeks Paradise Hotel.

Prinses Madeleine

Prinses Madeleine (° 1982) is een beetje een rebelse prinses. Ze woont al jaren in het buitenland (na Londen, zijn ze nu verhuisd naar Los Angeles) en dat wordt op het thuisfront niet altijd in dank afgenomen. Ze huwde zakenman Christopher O’Neill en samen kregen ze 3 kinderen: Leonore (° 2014), Nicolas (° 2015) en Adrienne (° 2018).

Woordenschat Zweedse koningshuis

  • Kungafamiljen
  • Kungen
  • Drottningen
  • Kronprinsessan
  • Hans Majestät
  • Hennes Majestät
  • Hans kungliga höghet
  • Hennes kungliga höghet
30 mei 2019
/
Previous Post Next Post

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like

%d bloggers liken dit: