The Viking Museum in Stockholm – Vikingaliv

Vikingaliv - The Viking Museum Stockholm

Het beeld van de Vikingen dat wij hebben is door de eeuwen heen bijgekleurd door veronderstellingen. Vikingaliv, het nieuwste Vikingmuseum van Stocholm, wil graag een correct beeld weergeven en baseert zich enkel op vastgestelde feiten. Dit is niet altijd eenvoudig omdat er weinig echt geweten is en er nog steeds nieuwe informatie bijkomt door de opgravingen zoals bijvoorbeeld in Uppåkra in Skåne.

Vikingaliv - The Viking Museum Stockholm

Het leven van de Vikings

Voor wie net als ik met schaamrood op de wangen moet toegeven dat ze eigenlijk geen tijdsperiode op de Vikingtijd durven zetten, heeft het museum een uitgebreide tijdslijn voorzien. Naast de vele infoborden (Engels/Zweeds) zijn er ook interactieve panelen en video’s waar acteurs getuigenissen vertellen van verschillende Viking-personages. Zo is er Völva, een soort priesteres/waarzegster die ook in Ragnfrids Saga op de benedenverdieping terugkomt.

Een van de pronkstukken van het museum is een wassen beeld van een Viking. Door DNA-onderzoek op een skelet uit een museum in Sigtuna konden ze reconstrueren hoe een Viking er uitzag. Deze replica is zeer goed gedaan. Het lijkt echt een levensecht persoon. Mocht hij plots beginnen praten of bewegen, het zou me niet eens verwonderen!

De gidsen in het museum zijn erg behulpzaam en goed op de hoogte van de Vikingtijd zodat ze je de nodige extra info kunnen geven. Meer info over de Vikings vind je hier.

Vikingaliv - The Viking Museum Stockholm

Ragnfrids Saga

Waar de bovenverdieping van Vikingaliv vooral informatief en educatief is, biedt de benedenverdieping een verrassende ride. Een ruim 10 minuten durende rit neemt je mee naar de tijd van de Vikingen. Je kan zelf de taal kiezen. Helaas is er geen Nederlands beschikbaar.

Ragnfrid en haar man Harald spelen de hoofdrol. Je neemt plaats in wagentjes en komt midden in de Vikingtijd terecht. Samen met Harald ga je mee op tocht. Ik wil hier niet te veel verklappen maar enkel al voor deze ride vonden wij het museum meer dan de moeite. Alle puzzelstukjes en info die je boven mee krijgt, vielen plots op hun plaats en ik kon het me allemaal veel beter voorstellen.

Restaurant Glöd

Kardemummabullar bij Glöd

Het bezoek aan Vikinaliv kan je afsluiten in de museumshop en het restaurant Glöd. Wij hielden er een korte fika en de kardemummabullar zijn goedgekeurd! Het is er fijn zitten met zicht op het water en de eilandjes aan de overkant van Wasahamnen. Ze serveren eten met een Nordic touch. Het meeste is ecologisch en seizoensgebonden. Een aanrader!

Praktische informatie The Viking Museum – Vikingaliv

Hoe bereik je The Viking Museum?

Vikingaliv bevindt zich op Djurgården, vlakbij het Vasamuseum. Met tram 7 stap je af aan de halte Vasa/Nordiska Museet.

Te voet van Gamla Stan wandel je in een twintigtal minuutjes langs Strandvägen en verder via Djurgårdsvägen naar het museum.

Adres: Djurgårdsstrand 15, Stockholm

Openingstijden

Voor toegangsprijzen en openingsuren kan je op hun website terecht. De toegang tot het vikingmuseum is ook inbegrepen bij de Go City Stockholm All Inclusive Pass.

Vikingaliv - The Viking Museum Stockholm

Koop hier je tickets

Bestel je tickets op voorhand zodat je zeker bent van je plekje en je de wachtrij aan de kassa kan overslaan. Check hieronder of er tickets beschikbaar zijn voor je gekozen datum en boek meteen. Je kan tot 24u op voorhand kosteloos annuleren. Bovendien heb je gegarandeerd de beste prijs (geen verborgen kosten!).

Meet the Vikings

Kan je niet genoeg krijgen van Vikingen? Bezoek dan ook Birka en Sigtuna!

Pin for later

The Viking Museum Stockholm