Daguitstap vanuit Stockholm: Birka, de eerste Vikingstad

Birka, daguitstap vanuit Stockholm

Birka was de eerste stad van Zweden. De stad ontstond ergens rond 750 en ligt op het huidige Björkö. Het eiland was een belangrijk handelscentrum in de tijd van de Vikingen. Björkö is een eiland in het Mälarenmeer, op zo’n 30 kilometer van Stockholm. Sinds 1993 maakt het deel uit van het UNESCO Werelderfgoed.

Met de boot naar Birka

met de boot naar Birka

Strömma biedt verschillende uitstappen per boot aan en die naar Birka is tijdens de zomermaanden wellicht één van de populairste. De boot vertrekt aan Stadshuskajen, bij het stadhuis van Stockholm. Het is aan te raden op voorhand je ticket te kopen. Wie met de Go City Stockholm All Inclusive Pass reist kan helaas geen ticket reserveren en gaat dus best tijdig in de lijn staan. Voor de uren van de afvaart kijk je op de website.

Klokslag 10u, de klokken van het stadhuis begonnen net te luiden, toen onze boot in beweging kwam. Het was een zonnige dag en het zonnedek liep al snel vol. Ondanks de zon was het daar vrij fris eens de boot begon te varen. Je bent dus best voorzien op warme kledij maar neem zeker ook zonnecrème mee. De boottocht duurt 2u. Je kan op voorhand eten reserveren. Heb je niet gereserveerd om te eten, kan je zeker ook zelf picknick meenemen of wachten tot in Birka waar je in het restaurant iets kan eten.

Kungshatten

Onderweg passeer je heel wat interessante plekken waar de gastvrouw of -heer op de boot je graag wat over vertellen. Zo vertellen ze je over Kungshatt en hoe deze plek aan zijn naam kwam. Bovenop het eiland zie je dit ook gesymboliseerd met een hoed op een meipaal. Wat verder stopt de boot even om de krant af te geven in Nya Kungshatt.

Birka, de Vikingstad

gids in Birka

Op Birka zijn rondleidingen in het Engels en het Zweeds voorzien. Deze duren ongeveer een uurtje. Ik twijfelde eerst of ik de rondleiding wel zou volgen want een uur, op een verblijf van 3u, is vrij lang maar het was het zeker waard. De eerste rondleiding bleek de drukste maar lijkt me wel het handigste omdat je tijdens de rondleiding meer info krijgt over de plek en je dan daarna nog de tijd hebt om zelf bepaalde stukken zoals bijvoorbeeld Svarta Jorden te bezoeken.

Svarta Jorden

Verwacht niet dat je in Birka nog een hele stad ziet staan. Archeologisch is dit echter een erg interessante plek. Vanop de heuvel Borgberget zie je nog resten van de stadsmuur. Op Borgberget zie je ook het Angarsmonument wat ze in 1834 geplaatst hebben voor de 1000-jarige herdenking van de aankomst van Sankt Ansgars in Birka.

Viking sloep

Vlakbij waar de boot aanmeert, is een stukje Vikingdorp nagebouwd. In één van de huizen zit een bakkerij waar je zelf brood kan bakken voor 30 kronor. Je vindt er ook enkele Vikingsloepen.

Heidi in Birka

In het museum vind je enkele archeologische vondsten. Er is een luchtfoto te zien waarop je de topografie kan zien. Verder ook enkele replica’s, een filmpje en een museumshop.

Birka museum

Faciliteiten op het eiland

Restaurant Birka
Restaurant Birka

Er zijn toiletten en zelfs douches op het eiland. Wat verderop vind je twee kraantjes waar je vrij drinkwater kan nemen. Rond het museum kan je bij Café Eldrimner terecht voor fika en kleine snacks. In het restaurant Särimner kan je iets uitgebreider eten. Het eiland heeft ook toffe picknickplekjes en je ziet ook altijd wel iemand een frisse duik in het water nemen dus je zwemkledij meenemen is zeker een goed idee 🙂

Birka haven

Hoe kan je Birka bereiken?

Naast de boottochten vanuit Stockholm en Mariefred, is er ook een gastenhaven voor wie met zijn eigen boot naar het eiland wil komen.

Heb je de Go City Stockholm All Inclusive Pass, dan is de toegang tot Birka inbegrepen. Meer info op de site.