Grillska Huset op Stortorget

Posted in Stockholm by

Waar elke toerist tijdens zijn bezoekje aan Gamla Stan bij Chokladkoppen stopt voor zijn fika, ga ik eigenlijk liever naar de overkant van Stortorget. Stortorget is, zeg maar, de Grote Markt van Stockholm. Het terrasje van Chokladkoppen en de gekleurde huisjes trekt aan. Wat weinigen weten is dat ook Grillska Huset een zonnig terras heeft!

Grillska Huset (3)

Het gebouw dateert al uit de Middeleeuwen. Er vonden al verschillende grote verbouwingen plaats. In 2017 waren ze ook even gesloten voor veranderingswerken. Sinds 1913 zit Stockholms Stadsmission in het gebouw. Er zit ook een sociaal luik aan in de vorm van een tewerkstellingsproject en maatschappij-integratie.

Leuk om weten: bij Kungsträdgården zit een bij-huis van Grillska Huset: Café Eugenia. Je vindt er een vergelijkbaar aanbod.

Op het terras bij Grillska Huset

Ik belandde eerder toevallig op het terras. Het zonneterras van Grillska Huset is een van de best bewaarde geheimen van Gamla Stan. Het staat eerder bescheiden aangeduid hoe je er komt. Ik had ook niet echt een zonnige plek verwacht tussen alle gebouwen maar niets bleek minder waar: in de zon, uit de wind en weg van alle drukte. Ideaal om tussen het citytrippen even te verpozen!

Grillska Huset (1)

Lunchbuffet

Je hebt hier een grote keuze broodjes en andere lunchgerechten. Op weekdagen kan je kiezen uit verschillende dagmenu’s en een salad bar. Uiteraard serveren ze ook heel wat patisserie. Hier krijg je een echt local gevoel met typisch Zweedse gerechten. Ook hun koffie krijgt alleen maar positieve commentaar.

In de buurt

1 maart 2018
/
Previous Post Next Post

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like

%d bloggers liken dit: