Grillska Huset op Stortorget (Stockholm)

Grillska Huset Gamla Stan

Waar elke toerist tijdens zijn bezoekje aan Gamla Stan bij Chokladkoppen stopt voor zijn fika, ga ik eigenlijk liever naar de overkant van Stortorget. Stortorget is, zeg maar, de Grote Markt van Stockholm. Het terrasje van Chokladkoppen en de gekleurde huisjes trekt aan. Wat weinigen weten is dat ook Grillska Huset een zonnig terras heeft!

Het gebouw dateert al uit de Middeleeuwen. Er vonden al verschillende grote verbouwingen plaats. Sinds 1913 zit Stockholms Stadsmission in het gebouw. Er zit ook een sociaal luik aan in de vorm van een tewerkstellingsproject en maatschappij-integratie. In 2022 nam Grillska Huset Restaurang & Konditori AB over.

In tegenstelling tot wat je zou denken heeft de naam niets met een grill/barbecue te maken. De naam komt van de familie Grill. Zij kochten dit pand eind 17e eeuw van koopman Hans Bremer. De beroemdste Grill was Claes, een bankier en directeur van de Oost-Indische Compagnie. Samen met zijn vrouw Anna Johanna organiseerde hij statige feesten in zijn huis waar zelfs koningin Lovisa Ulrika jaloers op was.

Leuk om weten: bij Kungsträdgården zit een bij-huis van Grillska Huset: Café Eugenia. Je vindt er een vergelijkbaar aanbod.

Op het terras bij Grillska Huset

Ik belandde eerder toevallig op het terras. Het zonneterras van Grillska Huset is een van de best bewaarde geheimen van Gamla Stan. Het staat eerder bescheiden aangeduid hoe je er komt. Ik had ook niet echt een zonnige plek verwacht tussen alle gebouwen maar niets bleek minder waar: in de zon, uit de wind en weg van alle drukte. Ideaal om tussen het citytrippen even te verpozen!

Grillska Huset Gamla Stan

Lunchbuffet

Je hebt bij Grillska Huset een grote keuze broodjes en andere lunchgerechten. Op weekdagen kan je kiezen uit verschillende dagmenu’s en een salad bar. Uiteraard serveren ze ook heel wat patisserie. Hier krijg je een echt local gevoel met typisch Zweedse gerechten. Ook hun koffie krijgt alleen maar positieve commentaar.

Praktisch

Hoe bereik je Grilska Huset?

Grillska Huset zit tegenover de gekende rood-gele huisjes op Stortorget, in het hart van Gamla Stan, oude stad van Stockholm. Dichtstbijzijnde metrohalte is ‘Gamla Stan’. Van hier is het nog zo’n 600 meter stappen.

Adres: Stortorget 3, Stockholm (Gamla Stan)

Openingstijden

Het café is open op maandag van 10u tot 19u, van dinsdag tot donderdag van 10u tot 20u, op vrijdag en zaterdag van 10u tot 19u en op zondag van 11u tot 19u. De bakkerij is doordeweeks open van 7u30 tot 18u.

In de buurt

Pin for later

Bewaar dit artikel op Pinterest zodat je het later gemakkelijk terugvindt!

Grillska Huset Gamla Stan Stockholm