Stadsbiblioteket Stockholm

Stadsbiblioteket Stockholm

Er zijn wel heel wat fotogenieke plekjes in Stockholm. Qua gebouwen vind ik naast het Stadhuis ook de stadsbibliotheek zo’n fotogeniek gebouw. De architectuur van Stadsbiblioteket is zowel aan de binnen- als buitenkant uniek. Zeker een bezoekje waard dus. Trouwens ook de bibliotheek van Malmö is een echt pareltje.

Architect Gunnar Asplund

Stadsbiblioteket is ontworpen door de Zweedse architect Gunnar Asplund (die onder meer ook Skogskyrkogården ontwierp). Hij koos voor een modernistisch gebouw in de Nordic Classicisme-stijl met bovenop een opvallende ronde toren. Het gebouw opende in 1928. De bouw duurde maar liefst 4 jaar. Op 21 april 2018 vierden ze hun 90-jarig bestaan.

De ronde leeszaal

Het meest indrukwekkende vind ik de ronde leeszaal, ook wel rotunda genoemd, die uit maar liefst 3 verdiepingen bestaat. Wat een gigantische ruimte! Wat een heerlijke collectie boeken. Ik ben niet echt een boekenwurm maar door mijn liefde voor de Zweedse taal en de ongezien architectuur was ik helemaal betoverd.

Aan de zijkant vind je nog kleine zaaltjes, een speciale kinderafdeling en een cafetaria. In de bibliotheek vind je meer dan 2 miljoen boeken en nog eens zoveel audiobanden. Je kan er werken in zo’n 100 verschillende talen vinden.

Stadsbiblioteket was een van de eerste bibliotheken waar je gewoon zelf kon rondwandelen om boeken te kiezen om te ontlenen. Voorheen moest je dit telkens aan de bibliothecaris vragen.

Praktisch

Hoe bereik je Stadsbiblioteket Stockholm?

De stadsbibliotheek van Stockholm zit in de wijk Vasastan. Je vindt de bibliotheek op de hoek van Sveavägen en Odengatan. De meest impressionante ingang vind je op Sveavägen.

Van het centraal station van Stockholm is het een goede 20 minuten stappen. De dichtstbijzijnde metrohaltes zijn Rådmansgatan en Odenplan.

Adres: Sveavägen 73, Stockholm

Openingsuren

Stadsbiblioteket Stockholm is op weekdagen open van 10u tot 21u. Op vrijdag sluit de bibliotheek om 19u. In het weekend is de bibliotheek open van 11u tot 17u.

In de buurt

Pin for later

Bewaar dit artikel op Pinterest zodat je het later gemakkelijk terugvindt!