De Stadsbibliotheek van Malmö

Stadsbiblioteket Malmö

Een bezoekje aan een stadsbibliotheek is misschien niet het eerste wat bij je op zou komen als je een citytrip plant maar toch is het vaak een aanrader. Zo ook in Malmö. De stadsbibliotheek van Malmö (Stadsbiblioteket) is een architecturaal pareltje. Ze hebben een uitgebreide boekencollectie én een gezellige cafetaria. De hoofdreden voor mijn bezoek was het prachtige zicht op de tuin en de stad.

Stadsbiblioteket Malmö

De geschiedenis van de stadsbibliotheek van Malmö

Het kasteel aan de oostelijke zijde werd gebouwd in 1901 en deed destijds dienst als museum. In 1946 werd de bibliotheek hier gehuisvest. In het midden heb je een cilinder die dienst doet als inkomhall en de beide delen van de bibliotheek verbindt. De bibliotheek kreeg in de jaren ’90 een grondige renovatie. Architect Henning Larsen is de man achter de ‘Calendar of Light’, het grote raam dat ervoor zorgt dat er zoveel licht binnenvalt in de bibliotheek. De bibliotheek in zijn huidige vorm opende in 1999.

Stadsbiblioteket Malmö

Meer dan boeken

Uiteraard snuisterde ik even tussen de rekken met Zweedse boeken maar ook wie geen Zweeds spreekt, zal er leesvoer vinden. De Stadsbibliotheek van Malmö heeft een uitgebreide collectie anderstalige boeken: uiteraard veel Engelstalige maar ook heel wat andere talen zijn er te vinden. Ik vond zelfs een volledig boekenrek met Nederlandstalig werk. Heel leuk om met een boek even in deze stoeltjes te gaan zitten om wat te lezen.

De stadsbibliotheek van Malmö heeft een goedgevuld programma. Op één van de verdiepingen is een ruimte speciaal voor kinderen.

Kok & Bok

In dit restaurant in de Stadsbibliotheek kan je elke dag terecht voor een lichte lunch, snacks of fika. Alles wordt volledig ter plekke gemaakt. Ze kiezen er bewust voor kwaliteitsvolle producten. De dagmenu (dagens lunch) is er zeker een aanrader. Voor amper 95 kronor heb je er een hoofdgerecht, salad bar en koffie of thee. Er is elke dag ook een vegetarisch alternatief. De gerechten veranderen elke week. Deze dagmenu wordt elke weekdag tussen 11u en 14u geserveerd. Er staan ook nog andere gerechten op de menukaart en er zijn ook speciale kinderporties.

Praktisch

Ben je op zoek naar een kopiecenter, wil je graag even op internet, wil je graag een (anderstalig) boek komen lezen of uitlenen of ben je gewoon nieuwsgierig? In de stadsbibliotheek van Malmö kan je altijd terecht tijdens de uitgebreide openingsuren (ook open op zondag, check de website – in het Zweeds – voor de recente openingsuren). Jaarlijks krijgen ze bijna één miljoen bezoekers over de vloer.

Tip: op regenachtige dagen even naar binnen vluchten? In de Stadsbibliotheek van Malmö vergeet je de regen even door het vele licht dat naar binnen valt.

Hoe bereik je Stadsbiblioteket?

Stadsbiblioteket bevindt zich dicht bij Malmöhus Slott. Van het centraal station naar de bieb is het zo’n 1,5 km. De dichtstbijzijnde bushalte is Stadsbiblioteket Malmö.

Adress: Kung Oscars väg 11, Malmö

In de buurt

Pin for later

Stadsbiblioteket Malmö