Husmanskost – de klassieke, alledaagse Zweedse keuken

Husmanskost

Als je aan typisch Zweedse gerechten denkt, denk je waarschijnlijk al snel aan de Zweedse balletjes van Ikea (köttbullar). Dat is een goed voorbeeld van traditioneel home cooked Zweeds eten, maar husmanskost is veel meer dan dat!

Husmanskost?

Het woord husmanskost komt van husman (waar je hus – huis – in herkent) en kost. Je kan het niet echt vertalen. Dagelijkse kost is misschien nog wel een mooie omschrijving. In theorie kan elk thuis bereid maal onder het label husmanskost vallen, maar het is toch wel gereserveerd voor traditioneel Zweeds eten. Ook impliceert het dat de ingrediënten die je gebruikt lokaal afkomstig zijn. Verder was husmanskost vroeger vrij vettig. De werkmannen hadden deze extra energie nodig om in de vaak barre omstandigheden te werken. Ook ging het vaak om goedkopere ingrediënten.

Typische Zweedse keuken

Enkele typische voorbeelden van husmanskost:

  • Ärtsoppa (erwtensoep)
  • Köttbullar (Zweedse gehaktballen) met aardappelpuree en lingon
  • Raggmunk (aardappelpannenkoek)

Husmanskost weer actueel

De laatste decennia kende husmanskost een revival. Bekende Zweedse chef-koks maakten gemoderniseerde varianten van de klassieke Zweedse gerechten. Ze gebruiken bijvoorbeeld minder room en/boter en maken de gerechten wat verfijnder. In Zweedse restaurants kiezen ze nu vaak traditionele husmanskost met een moderne, gastronomische aanpak. Husmanskost slaat nu vaak op hoge kwalititeit en ambacht.

Meer Zweedse receptje?

In deze Zweedse bak- en kookboeken vind je de lekkerste Zweedse receptjes.

Pin for later

Husmanskost