De Botanische tuin van Lund

Posted in Skåne by

De Botanische tuin in Lund (Botaniska trädgården) maakt deel uit van de universiteit. De tuin ligt centraal in de universiteitsstad van Zuid-Zweden. Toen ik er de eerste keer was, sneeuwde het. De tuin lag er prachtig bij! Enkele maanden later keerde ik er nog eens terug toen de bloemen in volle bloei waren. Ook Café Botan was toen open (vanaf de paasvakantie tot september).

Botaniska tradgarden in Lund (2)

De Botanische tuin van de universiteit van Lund

Botaniska tradgarden Lund (1)

De Botanische tuin in Lund telt een unieke collectie van meer dan 7000 verschillende planten, bloemen en bomen en maakt deel uit van de universiteit van Lund. De tuin werd reeds in 1690 aangelegd op een andere plaats (waar nu het hoofdgebouw van de Lundse universiteit staat) om ruim 100 jaar later naar de huidige locatie te verhuizen langs Östra Vallgatan, in de wijk Tornalyckan. In 1868 was het grootste deel van de planten verhuisd.

Botaniska tradgarden Lund (2)

In de uitgestrekte (8 ha) tuin vind je ook enkele gebouwen van de universiteit, het Botanisch museum (Botaniska museet) en Gula villan. Er zijn ook een aantal kunstwerken van Zweedse kunstenaars te vinden. De tuin doet nog steeds dienst als onderzoeksterrein voor de Lundse universiteit.

Botaniska tradgarden in Lund (1)

De serre

Botaniska tradgarden Lund (4)

In het midden van de Botanische tuin van Lund vind je een serre met ruim 2000 soorten planten en bomen vanuit 9 verschillende klimaatzones. Je vindt er planten uit de woestijn en het regenwoud. De serre dateert van 1865. In de ernaastgelegen Orangerie houden ze regelmatig plantgerelateerde tentoonstellingen. Toen ik er in de winter was vond ik het leuk om even op te warmen in de serre. Zeker uitkijken naar de palmboom van meer dan 100 jaar!

Goed om weten:

De tuin opent ‘s morgens al om 6u en blijft open tot 20u (wintermaanden) of 21u30 (zomermaanden). Toegang, ook tot de serre, is gratis. De serre is dagelijks open tussen 11u en 15u.

In het midden van de tuin, naast de serre vind je Café Botan. Dit is een leuk plek voor fika of om gewoon even uit te rusten. Ze zijn enkel tijdens de zomermaanden open. Café Botan maakt deel uit van het gekende Patisseriet.

Botaniska tradgarden Lund (3)

Previous Post Next Post

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like

%d bloggers liken dit: